Drożdżowiec bez wyrabiania z owocami
vote now
Takie ciasto robiłam tu, wtedy składniki pozostawiłam na całą noc co pozwoliło na powolne "dojrzewanie".
Tym razem wszystkie składniki dodałam w ciągu dnia i pozostawiłam je na około 8-10 godz. po to by powoli mogło "się przegryźć". W trakcie podglądałam je i widziałam jaki stopniowo burzy się, a poszczególne składniki łączą się ze sobą,
Efekt był podobny do tego ciasta pozostawionego na całą noc. Czyli eksperyment udany :)
Składniki :
4 szklanki mąki4 jajka1 i 1/2 szklanki cukruowoce- maliny i jeżyny3/4 szklanki oleju10 dag drożdży3/4 szklanki mleka
Przygotowanie :
Do miseczki wsypać3szklanki mąkiDrożdże dobrze rozkruszyć ( jak najdrobniej ! , można przetrzeć je przez sitko nylonowe ) i posypać nimi mąkęMleko wlać ostrożnie na drożdże ( mleko zimne )Jajka roztrzepać w garnuszku i wylać do miski na mleko (niczego nie mieszamy !)Wsypać cukier, olejWsypać szczyptę soli , wierzch posypujemy pozostałą1szklanką mąki.Gotowe na dziś , niczego nie mieszamy Miseczkę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu ( moje "nocowało pod kocem ) do dnia następnegoRano należy masę dobrze wymieszaćW przepisie powiedziane jest , by ciasta nie wyrabiać , a jedynie dobrze wymieszać i tak zrobiłamPo przełożeniu do prodiża posypałam jeżynami i malinami oraz kruszonką - trzymałam przykryte ściereczką w takim miejscu , gdzie padały na nie promienie słońca - około 20 min. - urosło :)Piekłam 50 min.Jeśli pieczemy w piekarniku to w temp. 170 stopni C przez 40 min.
Przepis na kruszonkę :
masło lub margaryna około 1/5 kostkicukier puder 3-4 łyżkimąka około 5 płaskich łyżekWszystkie składniki wymieszać i dobrze wyrobić czubkami palców, ( jakby je " mieląc " )Gotowymi posypać wierzch ciasta .
Nie należy dawać zbyt dużo owoców na wierzch ciasta , bo opadnie . Tak samo z kruszonką .
Ciasto to piekłam raz z połowy produktów ( w sam raz , by zjeść dziś i jutro ) , a to z podanych powyżej składników jest dla większej liczby wielbicieli drożdżowca :) Kto lubi rodzynki może dodać je do ciasta.
Proste Potrawy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!