Drobiowe gołąbki bez zawijania

vote now
Drobiowe gołąbki bez zawijania

Tradycyjnych gołąbków, które czasami przygotowywała moja mama nie jadłam już baaardzo długo. Przede wszystkim dlatego, że używa do tego mięsa wieprzowego, do tego nie zawsze z chudszych części zwierzęcia. Chciałam znacznie odchudzić moją potrawę, dlatego do przygotowania moich gołąbków wykorzystałam mięso z indyka. Można je dostać zarówno pakowane w paczce, jak i poprosić o zmielenie w sklepie mięsnym wcześniej wybranego mięsa. W drugim przypadku trzeba uważać, by Pani w sklepie zważyła i podliczyła cenę mięsa po jego zmieleniu, bo duża część mięsa zostaje jednak w maszynie. Takie kotlety podbiły moje serce, naprawdę bardzo mi smakowały (zjadłam aż 3!!!!!), będę je przygotowywać znacznie częściej. Są proste i dość szybkie, można wykorzystać niedojedzony ryż z poprzedniego dnia, mają dość niską zawartość tłuszczu, choć tutaj akurat sporo zależy od rodzaju użytego mięsa, polecam pomieszać pierś i udko z indyka, bo sama pierś może wyjść za sucha. Podałam składniki na 4-5 sporych kotletów.
Składniki:
250g mięsa mielonego z indykapółtorej szklanki ugotowanego ryżu basmatimniejsza czerwona cebulajedno jajko, najlepiej wiejskie sól, pieprz oliwa z oliwek - około łyżki do smażenia
Mięso mielone wymieszać z ugotowanym i wystudzonym ryżem, całym jajkiem i bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulą, posolić i popieprzyć do smaku.
Na patelnię wylać tłuszcz i dokładnie go nagrzać, mokrymi dłońmi formować kotlety i kłaść prosto na nagrzany tłuszcz, potem przykryć pokrywką i smażyć parę minut. Po tym czasie delikatnie za pomocą plastikowej lub drewnianej łopatki odwrócić kotlety na drugą stronę i smażyć dalej już bez przykrywki. Podawać z warzywami.


F Feel Eat!

Komentarze

Oceń ten przepis:




+