Pieczone jabłka
zagłosuj teraz
Super prosty przepis na deser z jabłkami! Owoce są miękkie i delikatnie aromatyzowane cynamonem :-) Nie potrzeba tu wielu składników! Dowód na to, że można się dobrze bawić, mając niewiele :-) To przepis, który jest łatwy do wykonania, nawet dla nowicjuszy!
Składniki
4
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania40 min
Umieść masło w misce i roztop przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej.
Dodaj cynamon, brązowy cukier i wymieszaj.
Obierz jabłka (jeśli nie są organiczne) i usuń gniazda nasienne.
Umieść jabłka w naczyniu żaroodpornym i posmaruj je mieszanką masła, brązowego cukru i cynamonu.
Piec przez 40 minut w temperaturze 180°C.
Od czasu do czasu polewać jabłka podczas pieczenia.
Zjedz je od razu po wyjęciu z piekarnika :-)
Obserwacje
Jabłka: jeśli są organiczne, nie trzeba ich obierać. Możesz odciąć górną część jabłka (jak w przepisie na nadziewane pomidory), wyłowić je, a następnie założyć pokrywkę przed gotowaniem. Zapewni to ładną prezentację. Pamiętaj, aby nakłuć je w kilku miejscach widelcem, aby nie pękły podczas gotowania.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 156Kcal
- Węglowodany: 22g
- Tłuszcze: 6.4g
- Tłuszcze nasycone: 4.2g
- Białka: 0.5g
- Błonnik: 3.1g
- Cukry: 22g
- ProPoints: 4
- SmartPoints: 8
Informacje żywieniowe za 1 porcję (163g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:




Oceń ten przepis