Pieczone karczochy
Na smaczną przystawkę lub prostą, efektowną kolację wypróbuj nasze pieczone karczochy! Ten wegetariański przepis jest wyjątkowo smaczny, a Ty pokochasz rozpływającą się konsystencję liści karczocha w połączeniu z tartym parmezanem i ziołami prowansalskimi :-) Wszystko, co musisz zrobić, to przygotować domowy winegret i gotowe!
Składniki
Przygotowanie
Odetnij podstawę karczochów i wierzchołek około 3 cm od góry.
Za pomocą nożyczek odetnij końcówki wszystkich liści. Następnie delikatnie odciągnij liście od środka.
Następnie wyjmij foin z karczocha za pomocą noża i łyżki. Następnie wlej trochę soku z cytryny, aby zapobiec czernieniu serca.
Następnie ugotuj karczochy w szybkowarze lub w wodzie (30 minut we wrzącej wodzie). Umieść je na blasze do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180°C.
Wymieszaj oliwę z solą, pieprzem, ziołami i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Wlej tę mieszankę na środek i pomiędzy liście karczocha.
Posyp parmezanem i bułką tartą.
Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Upieczone karczochy są już gotowe!
Obserwacje
Jakie są korzyści zdrowotne jedzenia karczochów?
Karczochy są bogate w błonnik, witaminy i minerały, co wspiera zdrowie układu pokarmowego oraz może obniżać poziom cholesterolu.
Czy mogę użyć innych serów zamiast parmezanu?
Tak, możesz spróbować użyć sera feta, pecorino lub innego ulubionego sera, aby nadać daniu inny smak.
Jak długo można przechowywać pieczone karczochy?
Pieczone karczochy najlepiej spożyć od razu, ale można je przechowywać w lodówce do 2 dni w szczelnym pojemniku.
Czy karczochy można przygotować na grillu?
Tak, karczochy można grillować, co nada im wyjątkowy smak i chrupkość, wystarczy je odpowiednio przygotować przed grillowaniem.
Jakie inne przyprawy mogę dodać do pieczonych karczochów?
Możesz dodać świeże zioła, takie jak tymianek, rozmaryn lub bazylię, aby wzbogacić smak dania.
Odżywianie
- Węglowodany: 15.7g
- Tłuszcze: 25.6g
- Tłuszcze nasycone: 4.5g
- Białka: 8.8g
- Błonnik: 10.6g
- Cukry: 4g
- ProPoints: 9
- SmartPoints: 12




Oceń ten przepis