Chiacchiere di carnevale - włoskie pieczone bugnes
zagłosuj teraz
Na karnawał / Mardi Gras, bugnes są na zewnątrz! W tym roku wybieramy się do Włoch na Chiacchiere di carnavale! Miękkie na zewnątrz, chrupiące w środku, z pewnością będą świąteczną przekąską! Oto przewodnik krok po kroku, jak zrobić te włoskie bugnes, zarówno w wersji drukowanej, jak i wideo! I nie wahaj się posypać ich cukrem pudrem ;-)
Składniki
6
Materiały
- Wykałaczka do ciasta
- Wałek do ciasta
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania10 min
Wymieszaj jajko, likier anyżowy, cukier, sól, skórkę z cytryny i olej.
Dodawaj mąkę po trochu i mieszaj (możesz mieszać rękami).
Ugniataj ciasto ręcznie, aż stanie się elastyczne, a następnie rozwałkuj jak najcieniej za pomocą wałka do ciasta.
Za pomocą wykrawaczki do ciasta z ząbkami wytnij paski o szerokości około 3 cm, a następnie przytnij je z powrotem, aby były krótsze (my zrobiliśmy paski o długości około 8 cm).
Piec w temperaturze 200°C przez 8 do 10 minut.
Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. I voilà, gotowe!
Obserwacje
Włoskie bugnes można również usmażyć. W tym celu należy zanurzyć je w gorącym oleju i odsączyć, gdy nabiorą złotego koloru. Posypać cukrem pudrem.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 136Kcal
- Węglowodany: 21.1g
- Tłuszcze: 3.3g
- Tłuszcze nasycone: 0.5g
- Białka: 3.8g
- Błonnik: 1.2g
- Cukry: 5.3g
- ProPoints: 4
- SmartPoints: 5
Informacje żywieniowe za 1 porcję (44g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis