Petitchef PL

Kremówka przepis błyskawiczny

Desser
9 porcji
45 min
10 min
łatwe
Kremówka przepis błyskawiczny
  • (5.00/5 - 1 głosuj)
Kremówka przepis błyskawiczny
 
Przepis idealny na najelpszą kremówkę na świecie

Składniki

Liczba porcji: 9
Ciasto

ciasto francuskie 1 opakowanie

Krem budyniowy

żółtka 6 szt.

mąka ziemniaczana 3 łyżki

mąka pszenna 1 łyżka

masło 100 g

mleko 2 szklanki

śmietana kremówka 1 szklanka

cukier z prawdziwą wanilią 20 g

cukier kryształ 150 g

Krem Śmietanowy

żelatyna 2 łyżeczki + 4 łyżki gorącej wody

śmietana kremówka 500 ml

cukier puder 2 łyżki

Przygotowanie

  • Przygotować 2 większe płaskie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Na każdą z blaszek rozłożyć gotowy płat ciasta francuskiego, ocieplić go do tempertury pokojowej. Ponakłuwać widelcem.

    Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 35 minut do ciemnozłotego koloru. W czasie pieczenia ciasto będzie rosło i puszyło się do góry - należy przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, by ciasto nie wyrosło wysokie. Ciasto powinno być dobrze wypieczone, ale płaskie.

    Po tym czasie ciasto przełożyć na kratkę, wystudzić.
  • Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Upieczone blaty ciasta przyciąć do wymiarów blaszki (najprościej okrągłym nożem do pizzy lub nożem z piłką).
  • W garnuszku z grubszym dnem zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem. Po zagotowaniu dolać do niego kremówkę, dodać pastę waniliową, wymieszać, zagotować.

    W międzyczasie, w osobnej miseczce zmiksować pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Wlać do zagotowanej masy i ugotować jak budyń - mieszając często by nie zrobiły się grudki i by masa zgęstniała. Masę przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu) i odłożyć do całkowitego ostudzenia.
  • W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodać wystudzony budyń, w trzech turach, cały czas ucierając.

    Na spód blaszki położyć pierwszy z blatów francuskich (tą nakłuwaną przez Was stroną do góry, by się nie kruszyło). Na wierzch położyć masę kremową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 1 - 2 godziny.
  • Krok 5 - Kremówka przepis błyskawicznyŚmietanę kremówkę ubić, pod koniec cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
  • Krok 6 - Kremówka przepis błyskawicznyWyjać ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową (ja wyłożyłam ją przy pomocy szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki). Przykryć płatem ciasta francuskiego (pokrojonym wcześniej na 12 części, stroną nakłuwaną widelcem do masy śmietankowej). Oprószyć cukrem pudrem.

    Przechowywać w lodówce.

    * 1 szklanka o pojemności 250 ml

    ** 1 płaska łyżka o pojemności 15 ml

    *** w UK można użyć double cream - wtedy pominąć żelatynę w przepisie, nie będzie potrzebna





Oceń ten przepis:



Menu dnia