Deser lodowy z jeżyn i róży
vote now
Dziś na deser bezmleczne lody z jeżyn i konfitury z płatków róży.
Składniki:
3 szklanki dojrzałych czarnych jeżyn3 łyżki konfitury z dzikiej różypół szklanki cukru Jeżyny zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu pod przykryciem dusimy aż puszczą sok. Po godzinie owoce przeciskamy przez sitko. Do gęstego i ciepłego soku dodajemy konfiturę. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Całość przelewamy do pojemniczków na lody. U mnie używa się silikonowych tubek. Można zamrozić sok także w woreczkach na lody i podawać kostki np. do ciasta lub do herbaty. Lody muszą poleżeć w zamrażalniku około 2 godzin.
Konfitura z płatków róży jest zrobiona według domowego przepisu.
prawdziwy biszkopt
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!