Petitchef PL

Kokardki zapiekane pod beszamelem wg anny starmach

Danie główne
4 porcji
15 min
10 min
łatwe
Szukając inspiracji do dzisiejszego posta, skorzystałam z książki Anny Starmach "Pysznie 25". Przepisy w niej zawarte są bardzo proste, co może nieco mylić, gdyż smak... smak jest po prostu boski. Jako, że uwielbiam zapiekanki z makaronem, ta idealnie wpasowała się w mój gust.

Składniki

4 porcji
300g makaronu kokardki


na sos z mięsem:

300g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego

1 cebula

3 ząbki czosnku

400 ml passaty pomidorowej

tymianek, oregano


sos beszamelowy:

niecałe 2 łyżki masła

2 łyżki mąki

400 ml mleka

sól i pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

50 g tartego parmezanu

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotować w osolonej wodzie, tak by pozostał lekko twardy. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i przysmażyć na głębokiej patelni na odrobinie oliwy. Po chwili dołożyć mięso i smażyć około 7 minut (aż zmieni kolor). Dodać passatę, po czym całość doprawić do smaku.

Krok 2

Przygotować sos beszamelowy. W małym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Następnie bardzo powoli wlewać mleko i mieszać cały czas rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Krok 3

Na dno naczynia żaroodpornego wlać 2-3 łyżki beszamelu, przykryć połową makaronu. Przykryć go połową sosu z mięsem i połową sosu beszamelowego. Wsypać resztę makaronu i polać pozostałymi sosami. Wierzch wysypać tartym serem.
Zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.






Oceń ten przepis:



Menu dnia
(c) Madeinwork | Regulamin