Petitchef PL

Calzone z mięsem mielonym

Danie główne
6 porcji
2 h
25 min
średnie
Wyszło smacznie, pachnąco i wyglądało to bardzo apetycznie. No i ten zapach... Calzone jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nim poradzi :)

Składniki

6 porcji

Do ciasta:

3 szklanki mąki pszennej

5 dkg świeżych drożdży

3 łyżki oleju rzepakowego

3/4 szklanki ciepłej wody

szczyptę soli

1/4 szklanki ciepłego mleka


Do farszu:

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

3/4 czerwonej papryki

nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej

dużą cebulę

20 dag sera tartego mozarella

4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych

pieprz, sól

chilli, słodka papryka

zioła prowansalskie, czosnek granulowany


dodatkowo:

żółtko do posmarowania

olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę, następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy razem parę minut. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 3

Usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy w talarki i razem z kukurydzą i serem dodajemy do mięsa i mieszamy całość do połączenia składników.

Krok 4

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części, każdą wałkujemy na kształt sporego okręgu. Na jedną połowę okręgu nakładamy farsz i przykrywamy drugą połową, dociskając do siebie brzegi.

Krok 5

Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je z wierzchu żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 25 minut. Gotowe podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.






Oceń ten przepis:



Menu dnia