Petitchef PL

"Ciasto truskawkowe z kruszonką"

Ciasto truskawkowe z kruszonką
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 lipca 2014 r. Placek z słodkimi truskawkami(u mnie z ekologicznej plantacji) jest niemal symbolem lata, nie mogłam przejść obok niego obojętnie i postanowiłam upiec go w domu. Nie jest to może najbardziej wykwintny wypiek na świecie, ale każdy kto lubi truskawki na pewno z chęcią się poczęstuje. Puszyste, delikatne ciasto i soczyste owoce przykryte waniliową kruszonką, przyprószone cukrem pudrem. To nie tylko brzmi pysznie,
ale także smakuje fantastycznie. Podczas pieczenia w powietrzu unosi się cudowna feeria truskawkowo-maślano-waniliowych zapachów, która ściąga do kuchni rzesze ciekawskich. Wówczas w kółko padają magiczne pytanie, kiedy będzie można jeść??? Dla mnie to ciasto jest najlepsze prosto z piekarnika z gałką lodów czekoladowo-waniliowych. Taki letni deser, jedzony na tarasie, w ciepłe popołudnie, stawia na nogi i sprawia, że nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba. Dodam, że na jednym kawałku się nie kończy. Ciasto jest pyszne również następnego dnia, kiedy postoi w chłodnym miejscu, nabiera dodatkowych walorów. Kawałek placka bardzo ładnie prezentuje się w przekroju, skupia letnie barwy, przyciąga wzrok, a przecież jemy oczyma. Ciasto przygotowałam z truskawkami, ale równie dobrze można je zastąpić malinami, jagodami, wiśniami, czy czereśniami, można również połączyć truskawki z rabarbarem :):):) 
Ciasto truskawkowe z kruszonką Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 lipca. 
Ucierane ciasto truskawkowe z kruszonką ! Przepyszne owoce otulone waniliową chmurką, czuć przy każdym kęsie, zachwycają zmysły i sprawiają, że ciasto znika w kilka godzin :):):) 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 1 godz. i 10 min Łączny czas: 1 godz. i 40 min 
Liczba porcji: 12 
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 




Składniki: 
Na podstawie przepisu stąd: 
truskawki: 800 g masło (miękkie): 200 g cukier puder: 200 g jajka (ogrzane w temperaturze pokojowej): 4 mąka tortowa: 250 g proszek do pieczenia: 1 łyżeczka Kruszonka: 
mąka tortowa: 150 g masło: 75 g domowy cukier waniliowy (można dać normalny biały lub do wypieków): 75 g cukier puder: do posypania Przygotowanie:
piekarnik nagrzewam do 180oCokrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm smaruję masłem (ciasto można też piec w prostokątnej blaszce) Kruszonka:
na małym ogniu w małym rondelku z grubym dnem roztapiam masło, dodaję cukier, a po chwili mąkę, mieszam i studzę ucieram masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut nie przerywając ucierania dodaję kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasunastępnie dodaję po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksuję już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników ciasto przekładam do formy, na wierzchu rozkładam truskawki (większe kroję na połówki) posypuję kruszonkę i wstawiam do nagrzanego piekarnika piekę przez 60-70 minut, do suchego patyczka po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem
zdejmuję obręcz ciasta i kroję



                                              Smacznego :):):) 
Tagi: truskawki, masło, domowy cukier waniliowy;

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!








Oceń ten przepis:

Podobne przepisy



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: