Ciasteczka owsiane własnej roboty
vote now
SKŁADNIKI:pół kostki margaryny Kasi
1 szklanka mąki
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka płatków owsianych
dodatki:
50g rodzynek
10 suszonych śliwek
pół tabliczki czekolady
50g orzechów włoskich
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Szybki i prosty przespis na dobre domowe ciastka owsiane. Margarynę utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Dodać jajko i dalej ucierać do jednolitej masy. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Suszone śliwki, orzechy włoskie i czekoladę pokroić w kostkę. Rodzynki i śliwki zalewamy gorącą wodą (można użyć także innych suszonych owoców takich jak morele, żurawina itd.). Po paru minutch dokładnie odsączyć z wody. Masę z margaryny połączyć z masą mączną i dobrze wymieszać wszystkie składniki. Na końcu dodajemy dodatki: rodzynki, śliwki, orzechy włoskie, pokrojoną w drobną kostkę czekoladę (można dodać inne składniki wg upodobań np. słonecznik, otręby itd. Ponownie wszystko mieszamy i odkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować ciastka o długości ok 5cm i grubości 0,5-07 cm. Piec ok. 20 min w temperaturze 190 stopni aż do zarumienia. Z podanej porcji wychodzi ok 20 ciastek.
1 szklanka mąki
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka płatków owsianych
dodatki:
50g rodzynek
10 suszonych śliwek
pół tabliczki czekolady
50g orzechów włoskich
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Szybki i prosty przespis na dobre domowe ciastka owsiane. Margarynę utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Dodać jajko i dalej ucierać do jednolitej masy. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Suszone śliwki, orzechy włoskie i czekoladę pokroić w kostkę. Rodzynki i śliwki zalewamy gorącą wodą (można użyć także innych suszonych owoców takich jak morele, żurawina itd.). Po paru minutch dokładnie odsączyć z wody. Masę z margaryny połączyć z masą mączną i dobrze wymieszać wszystkie składniki. Na końcu dodajemy dodatki: rodzynki, śliwki, orzechy włoskie, pokrojoną w drobną kostkę czekoladę (można dodać inne składniki wg upodobań np. słonecznik, otręby itd. Ponownie wszystko mieszamy i odkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować ciastka o długości ok 5cm i grubości 0,5-07 cm. Piec ok. 20 min w temperaturze 190 stopni aż do zarumienia. Z podanej porcji wychodzi ok 20 ciastek.
ŁOWCA SMAKU - przepisy kulinarne
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!