Chleb z kminkiem na zakwasie żytnim
vote now
Nie pamiętam ile lat miałem kiedy spróbowałem pierwszy raz domowy chleb ale pamiętam jego smak i zapach. Każdy szczegół przygotowywania chleba był czymś, od czego nie było można oderwać wzroku. Najpierw wyrabianie ciasta, potem czekanie aż wyrośnie i w końcu przyglądanie się jak się piecze. Ale najlepsze w tym wszystkim było oczywiście jedzenie tego chleba. Wystarczyło tylko posmarować masłem i na każdej buzi malował się prawdziwy szczery uśmiech. Postanowiłem wrócić do moich wspomnień z dzieciństwa i przygotować domowy chleb. Przygotowałem wszystkie składniki i wziąłem się za pracę. O ile samo pieczenie nie jest trudne to wyrabianie ciasta i czekanie na wyrośnięcie już bywa trochę męczące. Ale czego się nie robi dla takich przyjemności:). Myślę, że opłacało się czekać, gdyż chleb wyszedł jak dla mnie idealny, taki typowy domowy, miękki w środku a na zewnątrz chrupiąca skórka. A zapach kminku to już w ogóle strzał w dziesiątkę:)
Składniki:- 200 g zakwasu żytniego
- 200 g mąki pszennej razowej
- 300 g mąki pszennej chlebowej, typ 650
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 3 łyżeczki kminku
- szklanka letniej wody
Przygotowanie: Do miski lub na stolnicę wsypujemy mąki, sól cukier, kminek oraz zakwas i mieszamy wszystko ze sobą. Powolnym strumieniem dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto powinno być zbite. Zostawiamy je misie, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie, kiedy ciasto lekko wyrosło, przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy przez chwilę. Formujemy kulę i przekładamy do koszyka oprószonego mąką. Można również do koszyka włożyć ścierkę, oprószyć mąką i na to położyć ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Koszyk odwracamy dnem do góry i wykładamy ciasto na blachę. Wkładamy do pieca, spryskujemy ściany pieca wodą i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 250 stopni. Czynność spryskiwania powtarzamy jeszcze raz po minucie pieczenia. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut.
Po upieczeniu wykładamy i studzimy na kuchennej kratce.
Składniki:- 200 g zakwasu żytniego
- 200 g mąki pszennej razowej
- 300 g mąki pszennej chlebowej, typ 650
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 3 łyżeczki kminku
- szklanka letniej wody
Przygotowanie: Do miski lub na stolnicę wsypujemy mąki, sól cukier, kminek oraz zakwas i mieszamy wszystko ze sobą. Powolnym strumieniem dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto powinno być zbite. Zostawiamy je misie, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie, kiedy ciasto lekko wyrosło, przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy przez chwilę. Formujemy kulę i przekładamy do koszyka oprószonego mąką. Można również do koszyka włożyć ścierkę, oprószyć mąką i na to położyć ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Koszyk odwracamy dnem do góry i wykładamy ciasto na blachę. Wkładamy do pieca, spryskujemy ściany pieca wodą i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 250 stopni. Czynność spryskiwania powtarzamy jeszcze raz po minucie pieczenia. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut.
Po upieczeniu wykładamy i studzimy na kuchennej kratce.
Harmonia smaku
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!