Bulion / wywar warzywny

vote now
Bulion / wywar warzywny

Baza do wielu zup.
Przydatny także przy przygotowaniu wielu innych potraw.
Warto zrobić, bo pracy niewiele.
Gotowe kostki rosołowe nie będą już Ci potrzebne...

ok.6 szklanek wody
kawałek pora
2 małe cebule
3-4 marchewki
1 pietruszka
kawałek korzenia selera lub ze 3 liście
opcjonalnie: 1/2-1 czerwona papryka
dodatkowo: sól, pieprz
Warzywa oczyszczamy. Mniejsze zostawiamy w całości, większe możemy przekroić. Przekładamy wszystko do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy wszystko ok. godzinny na wolnym ogniu, pod przykryciem. Gdy warzywa się wygotują, odcedzamy bulion przez sito.
Gotowy możemy lekko doprawić przyprawami.

Uwaga1: często dodaję paprykę czerwoną, ponieważ wzmacnia ona kolor wywaru, a także wzbogaca smak.
Uwaga2: cebulę przed gotowaniem możemy opalić nad ogniem. Bulion będzie miał wtedy intensywniejszy smak.
Uwaga3: bulion możemy ugotować w większej ilości a następnie przelać w pojemniki i zamrozić. Przyda się w przyszłości do ugotowania np. zupy, zwłaszcza gdy nie będziemy mieli zbyt dużo czasu na gotowanie.


B Bez Pszenicy

Komentarze

Oceń ten przepis:




+