Borówka brusznica do mięsa i sera
vote now
Borówka leśna czyli brusznica. Tak samo jak czarne jagody borówki zbieramy w lesie. Można też dostać je na bazarach. W przeciwieństwie do borówek ogrodowych brusznica ma czerwone owoce. Kwaskowaty smak znajduje wielu amatorów. Przyrządzamy z nich doskonałe powidła do mięsa lub serów.
Składniki :
0,5kg borówek brusznicy
0,2kg cukru
sok z połowy cytryny
Borówki płuczemy i przebieramy z liści. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Następnie wstawiamy na średnim płomieniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. godziny na małym ogniu dolewając po trochu soku z cytryny. Borówka jest gotowa gdy sok z owoców się zredukuje i zgęstnieje. Przekładamy w słoiczki i odstawiamy nakrętkami w dół aż do ostygnięcia.
Do podstawowej borówki możemy dodać też przyprawy jak imbir czy cynamon. Można też dodać kilka czarnych jagód.
Tradycyjnie podajemy do pieczonych mięs (zwłaszcza do dziczyzny) oraz do twardych serów.
prawdziwy biszkopt
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!