Biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną
vote now
Już chyba ostanie ciasto z rabarbarem tej wiosny:- ) Wszędzie królują już truskawki i najwyższa pora na przepisy z ich udziałem. Póki co proponuję Wam rozpływające się w ustach, delikatne ciasto idealne na miłe popołudnie. Miękki, lekki migdałowy biszkopt przełożony nadzieniem rabarbarowo – truskawkowym i bitą śmietaną.
4 jaja100 g cukru pudru30 g zmielonych białych migdałów80 g mąki1 łyżeczka cukru pudru3 łyżki oleju rzepakowego½ łyżeczki proszku do pieczenia
350 g oczyszczonego rabarbaru50 g cukru2 łyżeczki ekstraktu waniliowego3 łyżki dżemu truskawkowego2 łyżki soku z cytryny
250 ml bitej śmietany1 opakowanie fixu do śmietanycukier puder
Składniki na biszkopt migdałowy:
4 jaja100 g cukru pudru30 g zmielonych białych migdałów80 g mąki1 łyżeczka cukru pudru3 łyżki oleju rzepakowego½ łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja ubić z cukrem pudrem na puszystą białą masę, dodać olej i jeszcze chwilę miksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać z masą jajeczną, dodać mielone migdały i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia i cienko wysmarowanej masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudzić.
Składniki na nadzienie:
350 g oczyszczonego rabarbaru50 g cukru2 łyżeczki ekstraktu waniliowego3 łyżki dżemu truskawkowego2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
250 ml bitej śmietany1 opakowanie fixu do śmietanycukier puder
Rabarbar umyć pokroić w kostkę i wsypać na patelnie z grubym dnem, Dodać cukier, ekstrakt waniliowy i zagotować pod przykryciem. Jeśli rabarbar puści dużo wody odparować ją tak aby masa miała konsystencję dżemu. Do miękkiego rabarbaru dodać dżem truskawkowy i sok z cytryny – całość ostudzić.
Kremówkę ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania fix do śmietany. Biszkopt przeciąć na pół. Obie części ciasta wysmarować masą rabarbarową. Na dolny placek wyłożyć ubitą śmietanę, przykryć drugim blatem biszkopta, nadzieniem w dół. Ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :- )
Gdy w brzuchu burczy...
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!