BARDZO POMIDOROWA TARTA *pomidorowe inspiracje * MIĘSO
vote now
Kolejna moja propozycja z cyklu pomidorowe inspiracje to pomidorowa tarta tatin w nowej odsłonie z mnóstwem pysznych karmelizowanych pomidorków i cebuli w towarzystwie szynki parmeńskiej i sera koziego. Efekt pomidorowy wzmacnia dodatkowo pomidorowe ciasto tarty przygotowane z dodatkiem koncentratu pomidorowego....
TARTA POMIDOROWApropozycja własna na formę ok. 27 cmNA CIASTO
250 g mąki
125 g masła
jajko
łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki łyżka mleka
szczypta soli i cukru
Mleko wymieszać z jajkiem, koncentratem pomidorowym, solą i cukrem.
Posiekane masło dodać do mąki, wyrobić na duże okruchy a następnie dodać mieszaninę mleka i jajka. Wyrobić ciasto, jeśli to konieczne dodać więcej mąki Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodowki.
NA FARSZ
10 - 15 sztuk pomidorków - małych i podłużnych lub koktajlowych
( tych ostatnich wyjdzie pewnie troszkę więcej)
10 małych cebulek
3 łyżki oleju
200 g sera koziego w plastrach
150 - 200 g szynki parmeńskiej
świeży bądź suszony tymianek
sól i pieprz
Na karmel:
3 łyżki cukru
3 łyżki octu malinowego lub winnego czerwonego
Cebulki obrać, przekroić na pół i podsmażyć na oleju z obu stron.
Pomidorki umyć, przekroic wzdłuż na pół - wkroić twarde trzpienie.
Formę do tarty rozgrzać.* Na patelni rozpuścić cukier i skarmelizować do jasno bursztynowego koloru. Dodać ocet malinowy i wymieszać aż cukier ponownie przybierze formę karmelu ( po wlaniu octu karmel na chwilę się skrystalizuje) Powstaly karmel przelać do nagrzanej formy i rozlać po jej powierzchni. Układać w karmelu połówki cebuli i pomidorków ( cięciem do dołu); oprószyć solą i pieprzem, tymiankiem; przykryć plastrami sera koziego i szynki parmeńskiej . Całość przykryć rozwałkowanym ciastem, lekko dociskając brzegi do dna formy. W ten sposób po upieczeniu i odwróceniu tarty uzyskamy następujące warstwy :pomidorki i cebulka w karmelu, ser kozi, szynka parmeńska na pomidorowym cieście.
Nakłuć ciasto widelcem i piec 40-45 minut w temp.180 stopni.
Po upieczeniu wyjąć na talerz przykładając go do formy i odwracając do góry nogami. **
* jeśli posiadacie patelnię której można użyć w piekarniku pomincie ten punkt ; wówczas na skarmelizowany na patelni cukier wykładacie cebulki, pomidorki i resztę składników, całość przykrywacie ciastem i wstawiacie w takiej postaci do piekarnika...
** może się tak zdarzyć, że pomidorki podczas pieczenia tarty puszczą nam sporo soku (niektóre bywają bardzo wodniste) i tarta będzie troszkę w nim ,, pływać,, ale nie trzeba się tym zbytnio przejmować tylko ostrożnie odlać jego nadmiar, zredukować na rozgrzanej patelni dodając kilka kropel octu balsamicznego; takim zredukowanym polać tartę po wierzchu. Jak dla mnie pyszota na ciepło i na zimno....
Smacznego...
Dodano do akcji :
TARTA POMIDOROWApropozycja własna na formę ok. 27 cmNA CIASTO
250 g mąki
125 g masła
jajko
łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki łyżka mleka
szczypta soli i cukru
Mleko wymieszać z jajkiem, koncentratem pomidorowym, solą i cukrem.
Posiekane masło dodać do mąki, wyrobić na duże okruchy a następnie dodać mieszaninę mleka i jajka. Wyrobić ciasto, jeśli to konieczne dodać więcej mąki Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodowki.
NA FARSZ
10 - 15 sztuk pomidorków - małych i podłużnych lub koktajlowych
( tych ostatnich wyjdzie pewnie troszkę więcej)
10 małych cebulek
3 łyżki oleju
200 g sera koziego w plastrach
150 - 200 g szynki parmeńskiej
świeży bądź suszony tymianek
sól i pieprz
Na karmel:
3 łyżki cukru
3 łyżki octu malinowego lub winnego czerwonego
Cebulki obrać, przekroić na pół i podsmażyć na oleju z obu stron.
Pomidorki umyć, przekroic wzdłuż na pół - wkroić twarde trzpienie.
Formę do tarty rozgrzać.* Na patelni rozpuścić cukier i skarmelizować do jasno bursztynowego koloru. Dodać ocet malinowy i wymieszać aż cukier ponownie przybierze formę karmelu ( po wlaniu octu karmel na chwilę się skrystalizuje) Powstaly karmel przelać do nagrzanej formy i rozlać po jej powierzchni. Układać w karmelu połówki cebuli i pomidorków ( cięciem do dołu); oprószyć solą i pieprzem, tymiankiem; przykryć plastrami sera koziego i szynki parmeńskiej . Całość przykryć rozwałkowanym ciastem, lekko dociskając brzegi do dna formy. W ten sposób po upieczeniu i odwróceniu tarty uzyskamy następujące warstwy :pomidorki i cebulka w karmelu, ser kozi, szynka parmeńska na pomidorowym cieście.
Nakłuć ciasto widelcem i piec 40-45 minut w temp.180 stopni.
Po upieczeniu wyjąć na talerz przykładając go do formy i odwracając do góry nogami. **
* jeśli posiadacie patelnię której można użyć w piekarniku pomincie ten punkt ; wówczas na skarmelizowany na patelni cukier wykładacie cebulki, pomidorki i resztę składników, całość przykrywacie ciastem i wstawiacie w takiej postaci do piekarnika...
** może się tak zdarzyć, że pomidorki podczas pieczenia tarty puszczą nam sporo soku (niektóre bywają bardzo wodniste) i tarta będzie troszkę w nim ,, pływać,, ale nie trzeba się tym zbytnio przejmować tylko ostrożnie odlać jego nadmiar, zredukować na rozgrzanej patelni dodając kilka kropel octu balsamicznego; takim zredukowanym polać tartę po wierzchu. Jak dla mnie pyszota na ciepło i na zimno....
Smacznego...
Dodano do akcji :
Kulinarne zapiski Olki
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!