Petitchef PL

Babeczki makowe z naktarynkami


      Nektarynki, jedne z najbardziej wakacyjnych owoców, dziś w zestawieniu z ciastem makowym. Masę można upiec w dużej formie do ciasta lub podzielić na babeczki - moim zdaniem w tej drugiej odsłonie prezentują się znacznie bardziej uroczo :)

Składniki:
pół opakowania masła
szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
pół szklanki zmielonego maku
3 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki pasty waniliowej
2 nektarynki

      Masło z cukrem rozpuszczamy na wolnym ogniu aż do chwili otrzymania gładkiej konsystencji, zostawiamy do przestygnięcia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy mak, żółtka oraz pastę waniliową, mieszamy. Białka ubijamy z odrobiną soli, łączymy z resztą ciasta. Nektarynki kroimy na mniejsze kawałeczki i delikatnie mieszamy całość. Przekładamy do blaszki wyłożonej papilotkami i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

   Babeczki można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem - nie są bardzo słodkie, więc dla łakomczuchów trzeba sypnąć koniecznie :)



     Piosenka, która chyba najbardziej kojarzy mi się z latem i wolnością. Wy też macie czasem ochotę wsiąść do samochodu i pojechać ot tak przed siebie? :)










Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: