Aromatyczny rosół z gęsi i indyka
vote now
Z racji tego, że początek Nowego Roku rozpoczynamy chorobą, która trwa już od dwóch tygodni (moje dzieci, mąż i ja), tradycyjnie gotuję rosół, kolejny już zresztą ;)Rosół przeważnie gotuję na indyku, uwielbiamy jego smak.Jednak tym razem, jako, że mieliśmy na noworoczny obiad pieczoną Gęś z jabłkami i nie miałam co zrobić z szyją i podrobami, postanowiłam dodać je do indyka.W ten sposób powstał wspaniały, aromatyczny rosół, którym cała rodzina była zachwycona.W sezonie wiosenno-letnim polecam, zamiast korzenia pietruszki i selera, dać natkę, a dodatkowo wzbogacić smak lubczykiem, wtedy rosół będzie jeszcze bardziej aromatyczny.Oczywiście gęsie podroby możecie zastąpić indykiem lub kurczakiem :-) Składniki:- 1 skrzydło z indyka
- podroby i szyją z 1 gęsi
- ok 4-5 marchwi
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek korzenia selera
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2,3 listki laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- ok 2,5 litra wody
Mięso należy wymoczyć przez ok godzinę.
Następnie wylewamy wodę.
Wkładamy do garnka indyka, podroby i szyję z gęsi oraz włoszczyznę.
Cebulę i czosnek możemy grilować na patelni, aby lekko się podpiekły, w ten sposób uzyskamy ładniejszy kolor rosołu i wspaniały aromat.
Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 2 godziny.
Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podajemy z makaronem jajecznym nitki, pokrojoną gotowaną marchewką.
Oczywiście jeśli lubicie, możecie też nałożyć sobie mięsko, jest pyszne i mięciutkie, ale ja tym razem użyłam je do pasztetu, który będzie innym przepisie.
Posypujemy świeżą natką pietruszki.
Smacznego :-)
Moja Domowa Świątynia-Kuchnia Haim
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!