Amarantusowy omlet śniadaniowy z owocami
vote now
Uwielbiam omlety, każde, nieważne czy są podawane na słodko, czy w wersji wytrawnej. Szybkie do przyrządzenia, sycące i łatwe. Można je przygotować bez dodatku tłuszczu, dzięki czemu są zdrowsze. Na śniadanie często podaję je z owocami, dzięki czemu nie trzeba go dosładzać. Do omletu dodałam mąkę amarantusową prażoną. Powstaje ona ze zmielonych nasion amarantusa. Posiada więcej białka niż standardowa mąka pszenna, nadaje również potrawom charakterystyczny smak. Taka mąka jest do zdobycia w sklepie ze zdrową żywnością, widziałam ją też w Almie czy Piotrze i Pawle na dziale z ekologicznym jedzeniem. Oto jej wartości odżywcze: Wartość odżywcza 100 g produktuwartość energetyczna1754 kJ (417 kcal)białko18 gwęglowodany63 gw tym cukry0,4 gtłuszcz8 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone3 gbłonnik14 gsód0,02 gmagnez250 mg (66%*)żelazo7., mg (54%*) Składniki:
2 jajka1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej pszennej1 łyżka mąki amarantusowej prażonej1/4 szklanki maślanki pół łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki ekstraktu z waniliiszczypta soliowoce, u mnie nektarynka, brzoskwinia, banan, owoce leśne Białka oddzielić od żółtek. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ubić z maślanką i mąką. Delikatnie wymieszać zawartość obu misek łyżką dodając porcjami białko do ubitej masy. Jeśli na Waszej patelni nie można smażyć beztłuszczowo, dodajcie troszkę dowolnego tłuszczu (oliwy, oleju rzepakowego, kokosowego czy słonecznikowego), nagrzejcie patelnię i wlejcie masę. Patelnię przykryć pokrywka i smażyć na małym ogniu, po paru minutach przerzucić na drugą stronę i smażyć dalej już bez pokrywki. Po zdjęciu z patelni na omlecie ułożyć pokrojone na drobniejsze kawałki owoce.
2 jajka1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej pszennej1 łyżka mąki amarantusowej prażonej1/4 szklanki maślanki pół łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki ekstraktu z waniliiszczypta soliowoce, u mnie nektarynka, brzoskwinia, banan, owoce leśne Białka oddzielić od żółtek. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ubić z maślanką i mąką. Delikatnie wymieszać zawartość obu misek łyżką dodając porcjami białko do ubitej masy. Jeśli na Waszej patelni nie można smażyć beztłuszczowo, dodajcie troszkę dowolnego tłuszczu (oliwy, oleju rzepakowego, kokosowego czy słonecznikowego), nagrzejcie patelnię i wlejcie masę. Patelnię przykryć pokrywka i smażyć na małym ogniu, po paru minutach przerzucić na drugą stronę i smażyć dalej już bez pokrywki. Po zdjęciu z patelni na omlecie ułożyć pokrojone na drobniejsze kawałki owoce.
Feel Eat!
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!