Wegańskie lody Snickers, z masłem orzechowym
vote now
Tak pysznych lodów dawno nie jadłam! Kojarzycie lody Snickers? ja jadłam je może dwa razy w życiu i te, które przygotowałam smakują tak samo! a przynajmniej tak mi się wydaje. Są konkretne, wystarczająco tłuste, nie są rozwodnione, kremowe, słodkie, lekko słone, z kawałkami orzeszków mmniam! Nadają się do jedzenia solo, w wafelku czy na patyku polane czekoladą. Masa możliwości i mnóstwo smaku!
Składniki:2 puszki mleczka kokosowego (każda po 400ml )
3/4szkl. cukru trzcinowego
1 szkl. masła orzechowego crunchy
1 i 1/2 szkl. mleka sojowego lub innego roślinnego
2 łyżeczki wódki, można pominąć ale dzięki niej lody są kremowe i nie zamarzają na kamień nawet po dłuższym mrożeniu
opcjonalnie: 1 laska wanilii, 2 łyżki mleka sojowego w proszku
Pojemnik na lody schładzamy w zamrażarce.Cukier i mleko kokosowe i opcjonalnie rozciętą laskę wanilii umieszczamy w wysokim garnku o grubym dnie i gotujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut, do momentu aż całość zgęstnieje i będzie przypominało w konsystencji mleko skondensowane Garnek zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy do niego masło orzechowe oraz opcjonalnie mleko w proszku, cały czas mieszającGarnek z powrotem przekładamy na gaz i gotujemy na średnim ogniu, cały czas intensywnie mieszając do momentu, aż całość będzie gęsta i kremowa - przypominająca masę krówkowąGorącą masę przelewamy do szklanego naczynia i odstawiamy do ostudzeniaMleko sojowe ubijamy za pomocą blendera kielichowego z nakładką lub miksera, stopniowo dodajemy wcześniej ostudzoną masę krówkową i ubijamy do połączenia składników. Dodajemy wódkę.Całość przekładamy do schłodzonego pojemnika i umieszczamy w zamrażarce. Lody są gotowe do spożycia już po 2 godzinkach
! W przypadku, gdy lody mrożą się dłuższy czas, należy je wyjąć z zamrażarki na 10 minut przed spożyciem
MniuMniu - Kuchnia Wegańska
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!