Szarlotka z bezą kokosową

vote now
Szarlotka z bezą kokosową

Porę na szarlotki czas zacząć :). Do masy jabłkowej dodałam zmielone orzechy i dodałam kolendrę mieloną firmy Skworcu. Zapach podczas pieczenia nie do opisania :). Kruche ciasto samo w sobie mega pyszne :)
Inspiracja : książka " Serniki, szarlotki. makowce"

Wymiary foremki : średnica 26 cmCzas pieczenia : 30 minut + 30 minutTemp. pieczenia : 180 C ; 150 CSkładniki:
1 i 3/4 szkl. mąki pszennej150 g masła3 żółtka5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu1 łyżka bułki tartej
Masa jabłkowo-orzechowa:
1 kg jabłek ( antonówki, papierówki)100 g cukrucukier waniliowyłyżeczka kolendry mielonej Skworcu50 g orzechów włoskich Skworcu
Beza kokosowa:
3 białka100 g cukru pudru100 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:
Wszystkie składniki posiekać i wyrobić . Następnie wstawić do lodówki na 60 minut.Po wyznaczonym czasie , ciasto rozwałkować tak , aby pokryło dno i boki foremki i włożyć do posłanej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec ok. 30 minut. ( ciasto musi zrobić się złote)Masa jabłkowo-orzechowa:
Jabłka myjemy, obieramy , kroimy w ćwiartki ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.Dusimy z 2 łyżkami wody i dodajemy cukier , cukier waniliowy , kolendrę mieloną.Wyłączamy jabłka wtedy kiedy całkowicie odparują i wrzucamy zmielone orzechy.Na upieczone kruche ciasto wylewamy masę jabłkowo-orzechową.
Beza kokosowa:
Białka ubijamy na sztywna pianę , stopniowo dodając cukier puder.Następnie delikatnie pianę mieszamy z wiórkami kokosowymi.Bezę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do piekarnika o temp. 150 C i pieczemy następne 30 minut do momentu aż piana nabierze złotego koloru.
Smacznego


S Słodkości i nie tylko

Komentarze

Oceń ten przepis:




+