Sałatka z dyni butternut, ziemniaków, rzodkiewki i fety
Zimą nie ma mowy o marnowaniu talerza! Przygotuj sobie kolorową mieszankę sałat! W tym przypadku podkreśl pomarańcz dyni piżmowej, żółć ziemniaka, zieleń sałaty i róż rzodkiewki. Całość dopełnij pokrojonym w kostkę serem feta, aby uzyskać rozpływającą się konsystencję :-)
Składniki
Przyprawy :
Do dekoracji :
Przygotowanie
- Obierz dynię piżmową i ziemniaki.
Pokrój w drobną kostkę.
Wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek, szczyptą soli i kminku.
Dobrze wymieszaj i piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C. - W międzyczasie ułóż garść sałaty na talerzu.
Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki.
Odsącz ser feta i pokrój w kostkę. - Po ugotowaniu ziemniaków i dyni piżmowej ułóż je na sałatce.
Dodaj plasterki rzodkiewki i kawałki sera feta.
Posyp sezamem i pestkami słonecznika oraz dopraw mżawką oliwy z oliwek i octu balsamicznego.
Smacznego!
Obserwacje
Jakie są korzyści zdrowotne z dyni butternut w sałatce?
Dynia butternut jest bogata w witaminy A i C, błonnik oraz przeciwutleniacze, co wspiera układ odpornościowy i zdrowie oczu.
Czy mogę dodać inne składniki do tej sałatki?
Oczywiście! Możesz dodać orzechy, inne warzywa lub ulubione zioła, aby wzbogacić smak i wartości odżywcze.
Jakie przyprawy najlepiej pasują do sałatki z dyni i fety?
Oprócz kminku, możesz użyć tymianku, bazylii lub oregano, które doskonale podkreślą smak dyni i sera feta.
Jak długo można przechowywać sałatkę w lodówce?
Sałatkę najlepiej spożyć w ciągu 1-2 dni, aby zachować świeżość składników, zwłaszcza sałaty.
Czy sałatka z dyni butternut jest odpowiednia dla wegan?
Nie, ponieważ zawiera ser feta, ale można go zastąpić wegańskim serem lub tofu, aby dostosować przepis do diety roślinnej.
Odżywianie
- Węglowodany: 29g
- Tłuszcze: 33.3g
- Tłuszcze nasycone: 9.9g
- Białka: 15g
- Błonnik: 8.4g
- Cukry: 9.7g
- ProPoints: 13
- SmartPoints: 18




Oceń ten przepis