Jajka na miękko we frytkownicy powietrznej - niezawodny sposób na doskonałe gotowanie!

Pierwsze danie
łatwe
6 min
73 Kcal

Nie ma nic lepszego niż jajka na miękko w towarzystwie makaronu lub jako dodatek do jajka po benedyktyńsku na śniadanie :-) Wymyśliliśmy najlepszą metodę, aby upewnić się, że nie zepsujesz procesu gotowania: gotowanie we frytownicy powietrznej! Dzięki równomiernej cyrkulacji gorącego powietrza we frytownicy powietrznej, jajka będą ugotowane równomiernie, z jędrnym białkiem i żółtkiem, które nadal jest płynne w środku. Rezultat? Jajka na miękko o idealnej konsystencji! Nie wahaj się dać nam znać w komentarzach, jeśli chcesz, abyśmy przetestowali inne sposoby gotowania jajek ↓↓

Składniki

2

Materiały

  • Frytkownica powietrzna (tutaj dwukomorowa frytkownica powietrzna Ninja Foodi AF300EU 7,6 l)
  • Miska

Przygotowanie

Czas przygotowania1 min
Gotowania5 min
  • Jajka na miękko we frytkownicy powietrznej - niezawodny sposób na doskonałe gotowanie! - Przygotowanie krok 1Włącz frytkownicę powietrzną w trybie "Airfry" na 180 stopni.
  • Jajka na miękko we frytkownicy powietrznej - niezawodny sposób na doskonałe gotowanie! - Przygotowanie krok 2Umieść jajka w koszyku i zaprogramuj gotowanie na 5 minut, jeśli są przechowywane w temperaturze pokojowej, oraz 6 minut, jeśli są przechowywane w lodówce.
  • Jajka na miękko we frytkownicy powietrznej - niezawodny sposób na doskonałe gotowanie! - Przygotowanie krok 3Po ugotowaniu zanurz jajka na kilka chwil w misce z zimną wodą i delikatnie je obierz.
  • Jajka na miękko we frytkownicy powietrznej - niezawodny sposób na doskonałe gotowanie! - Przygotowanie krok 4I gotowe, jajka na miękko są gotowe do spożycia!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakiej frytownicy powietrznej użyliśmy do przygotowania tego przepisu?

Dwukomorowej frytownicy powietrznej Ninja Foodi AF300EU o pojemności 7,6 l.
Aby jajko ugotowane na miękko było udane, żółtko musi pozostać płynne, a białko musi być elastyczne.
Ważne jest, aby robić to delikatnie. Jeśli zauważysz, że skorupka zaczyna przywierać do białka, nie wahaj się ponownie włożyć jajka pod zimną wodę podczas zdejmowania skorupki.
Oczywiście, po umieszczeniu jajek w wodzie w celu ich schłodzenia, można przechowywać je w lodówce przez około 24 godziny.
Możesz użyć ich do przygotowania ramenu, makaronu grzybowego lub przepisów na brunch i śniadanie: Tosty z awokado, jajka po benedyktyńsku, kanapki z croissantem...
Jeśli jajko jest przechowywane w temperaturze pokojowej, będzie musiało być gotowane przez 5 minut. Jeśli jest przechowywane w lodówce, będzie musiało być gotowane przez 6 minut. Zależy to również od wielkości jajka. W tym przepisie użyliśmy małych i średnich jajek przechowywanych w temperaturze pokojowej i gotowaliśmy je przez 5 minut.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 73Kcal
  • Węglowodany: 0.4g
  • Tłuszcze: 5.2g
  • Tłuszcze nasycone: 1.4g
  • Białka: 6.2g
  • Błonnik: 0g
  • Cukry: 0.3g
  • ProPoints: 2
  • SmartPoints: 2
Informacje żywieniowe za 1 porcję (50g)

Sprzęt do gotowania

frytkownica powietrzna
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:
5/5, 1 głosuj