Sernik potrójnie kokosowy

vote now
Sernik potrójnie kokosowy

Kolejny sernik do kolekcji. Tym razem wersja bardzo intensywnie kokosowa. Coś dla fanów batoników Bounty. Ciasto jest bardzo kremowe i wilgotne. Rozpływa się w ustach.
Sernik potrójnie kokosowy

Składniki:
Spód:
około 400 g ciastek kokosowych w polewie czekoladowej 50 g masłaMasa serowa:600 g sera na serniki250 g sera mascarpone250 g sera ricotta1 opakowanie budyniu kokosowego lub waniliowego1szklanka cukru5 jajekkilka kropel aromatu koksowego (opcjonalnie)¾ szklanki wiórków kokosowych100 g białej czekolady z kokosem (można pominąć lub użyć tradycyjnej)Wierzch:polewa czekoladowa (opcjonalnie)Przygotowanie:
Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń,aromat i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na około 10 minut aby przestygła. Dodajemy do masy serowej i wszystko mieszamy.
Masę wylewamy na ciasteczkowy spód.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy około 80 minut.
Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Ciasto możemy przed włożeniem do lodówki polać polewą czekoladową.




M Mania Gotowania

Komentarze

Oceń ten przepis:




+