Sernik na zimno
vote now
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 12 minut
Czas oczekiwania: 2 godziny
Składniki na tortownicę o średnicy 25cm (16 porcji) - każda porcja około 203 kalorie
Biszkopt:
3 jajaszczypta soli2 łyżki cukru (30g)łyżka cukru waniliowego (15g) 2 czubate łyżki maki pszennej1 czubata łyżka maki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczenia1/3 szklanki wody łyżka soku z cytryny Masa serowa:
2 jajaszczypta soli ½ kostki masla (125g)1/2 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego (15g)4 kartoniki serka homogenizowanego (4 x 200g)1,5 szklanki mleka3 łyżki żelatyny (45g)Galaretka i owoce:
2 galaretki ( u mnie truskawkowa i poziomkowa)300g owoców (u mnie jagody, maliny i truskawki w równych proporcjach) Biszkopt: Białka oddzielić od żóltek, białka ubić na sztywną pianę (żeby białko lepiej się ubijało używamy jaj z lodówki a do białek dodajemy szczyptę soli), ciągle ubijając powoli dodać cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier się rozpuści dodawać kolejno po jednym żółtku do uzyskania jednolitej masy.
Wyłączyć mikser, dodać mąkę przesianą przez sito i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać łopatką. Następnie 1/3 szklanki wody przegotowanej lub mineralnej wody niegazowanej wymieszać z łyżką soku z cytryny i wodę z cytryną dodać do masy biszkoptowej. Gotową masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem foremki ani papieru), wyrównać łopatką i piec około 12 minut w temperaturze 180ºC.
Przed wyjęciem z pekarnika sprawdzić patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy ciasto jest upieczone. Wystudzone ciasto wyjąć z foremki i delikatnie odkleić papier, biszkopt z powrotem włożyć do tortownicy.
Masa serowa:
Żółtka oddzielić od białek. W rondelku roztopić masło i ostudzić. Biąłka ubić na sztywno z odrobiną soli, w osobnym naczyniu żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym przy pomocy miksera na puszystą masę. Do żółtek z cukrem dodać roztopione i przestudzone masło, ser i ubite białko, wszystko wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w 5-ciu łyżkach gorącej wody, zagotować pół szklanki mleka i gorącym zalać żelatynę, mieszać do rozpuszcznia żelatyny, nastę dodać resztę zimnego mleka (jeśli ktoś woli można całe mleko zagotować wtedy trzeba będzie trochę dłużej poczekać aż masa przestygnie). Mleko z żelatyną wlać do masy serowej, wszystko wymieszać na gładką masę, następnie masę serową wlać do tortownicy z biszkoptem i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę.
Przed wyjęciem z pekarnika sprawdzić patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy ciasto jest upieczone. Wystudzone ciasto wyjąć z foremki i delikatnie odkleić papier, biszkopt z powrotem włożyć do tortownicy.
Masa serowa:
Żółtka oddzielić od białek. W rondelku roztopić masło i ostudzić. Biąłka ubić na sztywno z odrobiną soli, w osobnym naczyniu żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym przy pomocy miksera na puszystą masę. Do żółtek z cukrem dodać roztopione i przestudzone masło, ser i ubite białko, wszystko wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w 5-ciu łyżkach gorącej wody, zagotować pół szklanki mleka i gorącym zalać żelatynę, mieszać do rozpuszcznia żelatyny, nastę dodać resztę zimnego mleka (jeśli ktoś woli można całe mleko zagotować wtedy trzeba będzie trochę dłużej poczekać aż masa przestygnie). Mleko z żelatyną wlać do masy serowej, wszystko wymieszać na gładką masę, następnie masę serową wlać do tortownicy z biszkoptem i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę.
Galaretka i owoce:
Po tym czasie sprawdzić czy masa się ścięła i jeśli masa zesztywniała na wierzchu sernika ułożyć owoce. Można użyć dowolnych owoców świeżych, mrożonych lub z puszki. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody (czyli połowie ilości zalecanej przez producentów), ostudzić i zimną galaretką zalać owoce.
Po tym czasie sprawdzić czy masa się ścięła i jeśli masa zesztywniała na wierzchu sernika ułożyć owoce. Można użyć dowolnych owoców świeżych, mrożonych lub z puszki. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody (czyli połowie ilości zalecanej przez producentów), ostudzić i zimną galaretką zalać owoce.
Co siedzi w garnku ?
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!