Sernik czekoladowo - kokosowy

vote now
Sernik czekoladowo - kokosowy

Serniki to pyszne ciasta . Ten kremowy smak i konsystencja to , to co uwielbiam w sernikach. Ten kto myśli tak jak ja , wie o czym piszę :) Dzisiejszy przepis pożyczyłam od Małgosi , która prowadzi bloga "Wędrówki po kuchni ". Wielkie dzięki za cudowny przepis. W jednym cieście dwa przecudowne smaki - czekolada z kokosem i do tego sernik jest bardzo delikatny , rozpływa się w ustach :)Wymiary foremki : średnica 24 cmCzas pieczenia : ok. 1 godzinyTemp. pieczenia 180 C w kąpieli wodnej

Składniki:
1 kg twarogu4 jaja100 g cukru2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej200 g czekolady deserowej100 g wiórków kokosowych200 ml śmietany kremówki 30 %4 łyżki likieru kokosowegoSposób przygotowania:
100 ml śmietanki zagrzać w rondelku razem z łyżką cukru.Zdjąć z ognia i wsypać 80 g wiórków i 2 łyżki likieru kokosowego.Wszystko wymieszać i odstawić.100 g czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej.Jajka , resztę cukru i mąkę ziemniaczaną dodać do sera , wszystko wymieszać .Masę serową rozdzielić na dwie części.Do jednej dodać masę kokosową a do drugiej masę czekoladową.Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i zabezpieczyć foremkę , gdyż sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej.Do tak przygotowanej tortownicy wylać najpierw sernik czekoladowy a później masę kokosową. Ja nie mieszałam tylko tak zostawiłam i wstawiłam foremkę z ciastem do większej blachy wypełnionej 4 szklankami wody.Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C. Po tym czasie piekarnik uchylić i po 20 minutach wyjąć sernik do wystudzenia. Polewa czekoladowo- kokosowa
100 g czekolady deserowej rozpuścić w kąpieli wodnej , dodać 100 ml śmietanki , wymieszać i dolać 2 łyżki likieru kokosowego.Odczekać 5 minut i wylać na ostudzony sernik i posypać 20 g wiórkami kokosowymi.Smacznego


S Słodkości i nie tylko

Komentarze

Oceń ten przepis:




+