Serek aperitif w kształcie dyni, idealny na halloween!

zagłosuj teraz
Przekąska
łatwe
40 min
78 Kcal

Masz ochotę na niespodziankę już na samym początku Halloweenowej nocy? Te serowe kulki w kształcie dyni są równie urocze, co łatwe do zrobienia! Wystarczy wymieszać ricottę i parmezan, doprawić do smaku, uformować kulki, obtoczyć w papryce dla nadania koloru i dodać patyczek do precli jako ogonek dyni. Wystarczy narysować kilka linii nożem lub sznurkiem i masz oryginalny aperitif, gotowy do smarowania ;)

Składniki

12

Do dekoracji:

Materiały

  • Wątek dotyczący żywności

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania30 min
  • Serek Aperitif w kształcie dyni, idealny na Halloween! - Przygotowanie krok 1Wymieszaj ricottę, parmezan, pieprz i oregano (dopraw do smaku).
    Umieścić miskę w lodówce na co najmniej 30 minut.
  • Serek Aperitif w kształcie dyni, idealny na Halloween! - Przygotowanie krok 2Nabierz łyżkę stołową masy i uformuj kulkę rękami. Powtórz czynność z resztą masy.
  • Serek Aperitif w kształcie dyni, idealny na Halloween! - Przygotowanie krok 3Wsyp trochę papryki do miski, umieść w niej kulkę i całkowicie ją przykryj.
  • Serek Aperitif w kształcie dyni, idealny na Halloween! - Przygotowanie krok 4Wsyp trochę czarnego sezamu do innej miski, umieść w niej kolejną kulkę i całkowicie ją przykryj.
  • Serek Aperitif w kształcie dyni, idealny na Halloween! - Przygotowanie krok 5Aby kulka sera wyglądała jak dynia, należy ją wydrążyć za pomocą sznurka kuchennego. Zacznij od zrobienia linii na środku, a następnie przetnij ją, aby utworzyć krzyż.
  • Serek Aperitif w kształcie dyni, idealny na Halloween! - Przygotowanie krok 6Narysuj jeszcze dwie ukośne linie.
  • Serek Aperitif w kształcie dyni, idealny na Halloween! - Przygotowanie krok 7Lekko naciśnij górny środek, aby spłaszczyć dynię. Umieść kawałek precla w środku i voilà! Pozostaje tylko zjeść je z krakersami :-)

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak sprawić, by moje serki do smarowania były jeszcze bardziej dekoracyjne na Halloween?

Możesz dodać oczy, używając małych kawałków oliwek lub pieprzu, aby ożywić dyniowe serki!
Przechowuj je w szczelnym pojemniku w lodówce, a zachowają świeżość do 3 dni.
Tak, można eksperymentować z innymi serami, takimi jak fromage frais (zwykły lub smakowy), aby urozmaicić smak.
Tak, można! Możesz przygotować kulki serowe dzień wcześniej i przechowywać je w lodówce, aż będą gotowe do podania.
Doskonale komponują się z krakersami, chrupiącymi warzywami, a nawet kromkami tostów, stanowiąc świetny aperitif!

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 78Kcal
  • Węglowodany: 1.8g
  • Tłuszcze: 5.1g
  • Tłuszcze nasycone: 3.1g
  • Białka: 5.9g
  • Błonnik: 0.4g
  • Cukry: 1g
  • ProPoints: 2
  • SmartPoints: 3
Informacje żywieniowe za 1 porcję (31g)

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: