Sałatka orientalna z fasolki i groszku
vote now
Przygotowanie:10 minut
Czas gotowania i smażenia: 7 minut
Składniki na 4 porcje:
3 łyżki ziaren sezamu450g zielonej fasolki szparagowej250g zielonego groszku w strąkach (zastąpiłam fasolką)1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki startego imbiruząbek czosnku1 i ½ łyżki oleju sezamowego 1 i ½ łyżki miodu3 cebule dymki ( tylko białe częśći)sólświeżo mielony pieprz Rozgrzać patelnię, ziarna sezamu usmażyć na suchej patelni na małym ogniu ciągle mieszając, powinno to zająć około 3 minut, przypieczone ziarenka przesypać na talerz (nie zostawiamy na gorącej patelni bo nam się przypalą).
W dużym garnku zagotować wodę, dodać sól i wrzucić fasolkę, gotować 3 minuty, po tym czasie dodać groszek i gotować kolejną minutę. Wyłączyć gaz a warzywa przełożyć na durszlak.
Imbir i czosnek przecisnąć przez praskę, cebulkę drobno pokroić, wszystko włożyć do miski dodać sos sojowy, olej sezamowy i miód, następnie dodać fasolkę i groszek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać ziarnami sezamu i dobrze wymieszać. Podawać od razu.
Co siedzi w garnku ?
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!