Proste guacamole, krok po kroku

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
łatwe
10 min
102 Kcal

Chcesz uciec od tego wszystkiego? Co powiesz na wycieczkę do Meksyku? Jeśli nie stać Cię na bilet lotniczy, Ptitchef zabierze Twoje kubki smakowe w podróż z tym pysznym Guacamole! Idealne na przystawkę lub aperitif z przyjaciółmi, zaletą tego przepisu jest to, że jest EKSPRESOWY! Odkryj nasz przepis w wersji drukowanej i wideo, wszystko przez Ptitchef.

Składniki

4

Przygotowanie

  • Proste guacamole, krok po kroku - Przygotowanie krok 1Przekrój awokado na pół.
  • Proste guacamole, krok po kroku - Przygotowanie krok 2Otwarte.
  • Proste guacamole, krok po kroku - Przygotowanie krok 3I wyjąć rdzeń.
  • Proste guacamole, krok po kroku - Przygotowanie krok 4Wytnij kawałki (w kratkę) z jednej połowy, a następnie z drugiej.
  • Proste guacamole, krok po kroku - Przygotowanie krok 5Wyjąć łyżką i umieścić w misce.
    Zrób to samo z drugim awokado.
  • Proste guacamole, krok po kroku - Przygotowanie krok 6Zmiksować 2 awokado.
  • Proste guacamole, krok po kroku - Przygotowanie krok 7Pokrój pomidory na małe kawałki.
  • Proste guacamole, krok po kroku - Przygotowanie krok 8Pokrój cebulę na małe kawałki.
  • Proste guacamole, krok po kroku - Przygotowanie krok 9Umieść wszystkie składniki w misce: zblendowane awokado, pomidory, cebulę, kilka kropel cytryny, sól, pieprz, chili (lub inne mieszanki przypraw do smaku).
  • Proste guacamole, krok po kroku - Przygotowanie krok 10Dobrze wymieszać.

    I voila!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakich przypraw używać do guacamole?

Tradycyjnie do przyprawienia guacamole używa się soli, pieprzu i odrobiny chili. Dla odmiany warto spróbować wędzonej papryki, kminku lub szczypty czosnku w proszku. Te przyprawy do guacamole dodają charakteru potrawie, nie zmieniając smaku awokado.
Przepis na tradycyjne meksykańskie guacamole składa się z puree z awokado, soku z limonki, świeżej kolendry, pokrojonych w kostkę pomidorów, białej cebuli i papryczki jalapeño. Awokado rozgniata się widelcem, aby zachować jego rustykalną konsystencję. Jest to niezbędny element kuchni meksykańskiej!
Dobre guacamole zależy od jakości składników:
- idealnie dojrzałego awokado
- świeżego soku z limonki, aby zapobiec utlenianiu,
- i dobrze wyważonych przypraw.
Rozgnieć widelcem (nie blenderem), aby zachować teksturę, i spróbuj przed podaniem, aby dostosować sól i cytrynę.
Guacamole szybko utlenia się na powietrzu. Aby przechowywać je w lodówce do 24 godzin, wygładź powierzchnię, dodaj odrobinę soku z cytryny i przykryj folią spożywczą. Można również umieścić je w małym szczelnym słoiku, dobrze wypełnionym, bez wpuszczania powietrza.
Domowe guacamole można jeść na tysiąc różnych sposobów! Tradycyjnie podaje się je z chipsami tortilla lub nachosami, ale świetnie komponuje się także z surowymi warzywami (marchewką, ogórkiem, rzodkiewką), wrapami, tacos, burgerami, a nawet jajkami sadzonymi. Może być również stosowany na tostach lub jako baza do meksykańskiej miski. Idealny jako aperitif lub przystawka, ten dip z awokado można dostosować do każdego gustu!
Guacamole to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej, której początki sięgają czasów Azteków. Słowo to pochodzi z języka nahuatl "āhuacamolli", co oznacza "sos z awokado" (āhuacatl = awokado, molli = sos). Pierwotnie była to mieszanka rozgniecionego awokado, soli i czasami lokalnych pomidorów lub chilli. Dziś guacamole stało się podstawą meksykańskich aperitifów i dań, jest znane i używane na całym świecie.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 102Kcal
  • Węglowodany: 2.5g
  • Tłuszcze: 8.2g
  • Tłuszcze nasycone: 1.2g
  • Białka: 1.4g
  • Błonnik: 3.7g
  • Cukry: 2.2g
  • ProPoints: 3
  • SmartPoints: 4
Informacje żywieniowe za 1 porcję (105g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: