Sałatka Grecka z Pęczakiem

vote now
Sałatka Grecka z Pęczakiem

Kiedy jeszcze nie byłam na mojej diecie, zdarzały mi się dni, w których nie mogłam patrzeć na jedzenie, nie było mowy o gotowaniu, a już na pewno nie miałam ochoty nic jeść, chociaż byłam głodna. Pewnego razu, kiedy miałam właśnie taki dzień, byliśmy z Mężem w sklepie. On wziął sobie udka z rożna na obiad, a ja błąkałam się po sklepie nie wiedząc co ze sobą zrobić. Byłam przecież głodna, ale na samą myśl o jedzeniu czułam się jeszcze gorzej. Moją uwagę w końcu zwróciło stoisko z sałatkami, chociaż zazwyczaj je omijam. Wybrałam sobie taką z pęczakiem, która wyglądała mi dość smacznie. Nie wiem jak się nazywała, bo nawet nie zwróciłam uwagi. W domu okazało się, że rzeczywiście jest smaczna, a ja po niej poczułam się znacznie lepiej. Mąż trochę ode mnie skubnął i jemu też posmakowała.
Nigdy więcej jej już nie kupiłam, a stoisko z sałatkami dalej omijam, jednak po kilku miesiącach naszła mnie chęć na zrobienie jej w domu. Moja wersja jest trochę bogatsza w składniki i jak mówi Mąż, smaczniejsza od tej ze sklepu. Nazwałam ją Sałatką Grecką z Pęczakiem, bo właściwie jest to sałatka grecka z dodatkiem pęczaku ;)
Z ilości składników, które podaję poniżej, wychodzi taka "imprezowa" miska sałatki.
Na mojej aktualnej diecie, mogę jeść tą sałatkę. Jedyny składnik, który muszę pominąć w składzie, to ser.


Sałatka Grecka z Pęczakiem
Składniki:

230 g suchego pęczaku (pearl barley)1 czerwona papryka150 g świeżego ogórka200 g pomidorków koktajlowych150 g oliwek Kalamata200 g sera feta2 garści listków bazyliiewentualnie sól do smaku
Sos:
3,5 łyzki białego octu winnego10,5 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin2 duże ząbki czosnku; przeciśięte przez praskę1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka suszonej szałwii1 płaska łyżeczka musztardy dijonsól, świeżo mielony pieprz; do smaku
Pęczak ugotuj według instrukcji na opakowaniu i wystudź.
Wszystkie składniki sosu umieść w małym słoiczku, zakręć i energicznie potrząsaj, aż całość dobrze się połączy.
W dużej misce wymieszaj: pęczak, pokrojoną w kostkę paprykę, ogórka pokrojonego w ćwiartki plasterków, oliwki pokrojone na pół i pomidorki (mniejsze na pół, a większe na ćwiartki). Dodaj porwane listki bazylii.
Wlej sos. Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę fetę i delikatnie wymieszaj. Jeśli trzeba, to dopraw jeszcze solą, ale pamiętaj, że ser też jest słony.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny

N Nikol Od Kuchni

Komentarze

Oceń ten przepis:




+