"Racuszki z bananem i płatkami owsianymi"

vote now
Racuszki z bananem i płatkami owsianymi

Racuszki z bananem i płatkami owsianymi
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 18 sierpnia 2014 r. Kompozycja racuszków jest prosta i stworzona z myślą, aby to pyszne danie było możliwie jak najzdrowsze. Jej podstawą są plastry banana obtoczone w cieście z dodatkiem płatków owsianych. Niby nic szczególnego, a jednak? Czy wiecie, że jeden placuszek obfituje w błonnik, czyli substancję balastową - ułatwiającą przesuwanie treści pokarmowych w jelitach oraz zapewniającą sytość. Jest dobrym źródłem białka roślinnego, dostarcza nam bardzo wartościowych tłuszczów nienasyconych, które zapobiegają zatykaniu się naczyń krwionośnych, dzięki czemu chronią między innymi przed schorzeniami układu
krążenia. Ten niepozorny racuszek koncentruje również dużą dawkę witamin z grupy B (witaminę B1, B2, PP), dodatkowo wspomaga nasz intelekt: pamięć, koncentrację i procesy przetwarzania informacji, koi nerwy i łagodzi napięcia. I chyba najważniejsze dla nas (to znaczy dla Pań) - za sprawą witaminy E, dodaje urody skórze, włosom i paznokciom. Placek doładuje nas również w niezbędne minerały: ułatwiający gojenie się ran i chroniący przed problemami skórnymi cynk, niezbędny mięśniom potas, wspierający układ nerwowy magnezi zapobiegające anemii żelazo. I pomyśleć, że te wszystkie dobrodziejstwa zawdzięczamy w większości użytym tu płatkom owsianym (z którymi wiążę cudowne wspomnienia), dzięki nim placki mają również przyjemną konsystencję i lekko orzechowy posmak. Dodatkowym walorem racuszków, jest brak cukru, słodyczy nadają banany. Ja moje posypałam cukrem ale to jest dodatek i można go użyć opcjonalnie. Można je podać z jogurtem naturalnym z dodatkiem miodu, syropem klonowym, albo z ulubionym dżemikiem z piwniczki. Mam nadzieję, że przekonałam Was do tych łakoci i myślę, że będą Wam smakowały. Jeszcze dodam, że robiłam z trzech porcji, tak szybko jak się piekły, tak szybko znikały z talerza - pozdrawiam i życzę smacznego :-)
Racuszki z bananem i płatkami owsianymi Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 16 sierpnia. Aromatyczne racuszki z bananem i płatkami owsianymi! Dodatek banana i płatków owsianych, pozwala nam odkryć nowe horyzonty kulinarne i zdrowotne - polecam :-)
Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 15 min Czas smażenia jednego placka: 6 min Łączny czas: 21 min
Liczba porcji: ok. 10 sztuk
Rozmiar porcji: 1 placek




Składniki:
Pomysł zaczerpnęłam z "White Plate":-)
jajka (osobno białka i żółtka): 2 sól morska do białek: szczypta mąka: 1 szklanka drobne płatki owsiane: 1 szklanka proszek do pieczenia: 1 płaska łyżeczka mleko: 1 kubek duży banan (pokrojony w małe plasterki): 1 olej roślinny (używam rzepakowy tłoczony na zimno, w szklanej, ciemnej butelce): około 1/3 szklankicukier (może być trzcinowy): do posypania Przygotowanie:
do miski dodaję przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i płatki owsiane w oddzielnym naczyniu ubijam pianę z białek do suchych składników dodaję żółtka i mleko i miksuję na niskich obrotach dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam łyżką tak, aby nie zniszczyć piany do połączenia składników na końcu dodaję plasterki banana na patelni najlepiej z cienkim dnem rozgrzewam tłuszcz łyżką stołową nabieram porcje ciasta, nakładam na patelnię i rozpłaszczam tak, aby placuszki były w miarę płaskie (w celu uniknięcia zakalca) jeszcze ciepłe placki posypuję cukrem



Smacznego! Tagi: płatki owsiane, banan, olej rzepakowy tłoczony na zimno;

M Moje Gotowanie

Komentarze

Oceń ten przepis:




+