Musli, domowa granola

zagłosuj teraz
Przekąski
łatwe
17 min

Rozpocznij dzień od łatwego, domowego musli na śniadanie. Idealnie nadaje się również jako przekąska, pomagając uzupełnić energię przed sesją sportową! Dodaj wybrane przez siebie składniki i urozmaicaj przyjemność :-) Orzechy, suszone owoce, czekolada, wiórki kokosowe... Puść wodze fantazji :-) Poniżej przedstawiamy krok po kroku nasz przepis w formie pisemnej i wideo ↓ ↓

Składniki

5

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania12 min
  • Musli, domowa granola - Przygotowanie krok 1W misce wymieszaj płatki owsiane, migdały i nasiona sezamu.
  • Musli, domowa granola - Przygotowanie krok 2Dodaj olej i miód i dobrze wymieszaj.
  • Musli, domowa granola - Przygotowanie krok 3Umieść całość na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż warstwę o wysokości nie większej niż 1 cm.
  • Musli, domowa granola - Przygotowanie krok 4Piec przez 12 minut w temperaturze 180°C.
  • Musli, domowa granola - Przygotowanie krok 5Gdy mieszanina ostygnie, dodaj sułtanki i dobrze wymieszaj.
  • Musli, domowa granola - Przygotowanie krok 6I voilà, twoje domowe musli jest gotowe! Przechowuj je przez kilka tygodni w szczelnej puszce.

Oceń ten przepis

Obserwacje

Płatki owsiane: <\/b>można je zastąpić płatkami innych zbóż lub ich mieszanką.
Migdały:<\/b> można je zastąpić orzechami włoskimi, laskowymi, pekan, ziemnymi itp.
Nasiona sezamu <\/b>: można je zastąpić nasionami słonecznika, pestkami dyni itp.
Olej roślinny:<\/b> można użyć oleju słonecznikowego, rzepakowego, sezamowego, oliwy z oliwek, oleju kokosowego itp.
Miód <\/b>: można go zastąpić syropem z agawy lub syropem klonowym.
Rodzynkisułtańskie <\/b>: można je zastąpić innymi suszonymi owocami.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: