Miękki piernik

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
45 min
421 Kcal

Nadszedł okres świąteczny! Wraz z nimi nadchodzi świąteczna muzyka, jasne dekoracje i słodki zapach piernika :-) Łatwy w przygotowaniu i pełen smaku, pokochasz ten piernik w porze podwieczorku ;-) Nie wahaj się zachować kilku plasterków do wykorzystania w pikantnych przepisach! Połącz go na przykład z foie gras jako przystawką lub użyj jako sosu do dań z drobiu. Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby przygotować nasz piernik, korzystając z naszych pisemnych wyjaśnień, zdjęć i filmów!

Składniki

6

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min
  • Miękki piernik - Przygotowanie krok 1Połącz przyprawy: cynamon, imbir, goździki i sól.
  • Miękki piernik - Przygotowanie krok 2Wlej mleko, masło i miód do rondelka. Rozpuść wszystko razem i dobrze wymieszaj. Odstaw na bok.
  • Miękki piernik - Przygotowanie krok 3Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i brązowy cukier. Wmieszać mieszankę przypraw, a następnie zrobić małe zagłębienie i wlać mieszankę mleka, masła i miodu. Dobrze wymieszać.
  • Miękki piernik - Przygotowanie krok 4Dodaj jajko i kandyzowaną skórkę pomarańczową i dobrze wymieszaj. Wlać masę do wysmarowanej masłem formy i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Miękki piernik - Przygotowanie krok 5Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jakie są kluczowe składniki do przygotowania miękkiego piernika?

Kluczowe składniki to mleko, miód, masło, mąka pszenna, proszek do pieczenia, brązowy cukier, jajko, przyprawy (cynamon, goździk, imbir) oraz kandyzowana skórka pomarańczowa.

Jak długo trwa przygotowanie miękkiego piernika?

Całkowity czas przygotowania wynosi 45 minut, w tym 15 minut na przygotowanie i 30 minut na pieczenie.

Czy mogę dodać inne przyprawy do piernika?

Tak, możesz eksperymentować z innymi przyprawami, takimi jak gałka muszkatołowa czy kardamon, aby nadać piernikowi unikalny smak.

Jakie są najlepsze sposoby na podanie miękkiego piernika?

Miękki piernik doskonale smakuje samodzielnie, ale można go również podać z foie gras jako przystawkę lub jako dodatek do dań z drobiu.

Czy miękki piernik można przechowywać?

Tak, piernik można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni, a jego smak z czasem staje się jeszcze lepszy!

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 421Kcal
  • Węglowodany: 63g
  • Tłuszcze: 15.3g
  • Tłuszcze nasycone: 9.7g
  • Białka: 6.5g
  • Błonnik: 2.1g
  • Cukry: 38.9g
  • ProPoints: 11
  • SmartPoints: 19
Informacje żywieniowe za 1 porcję (131g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: