Miękki piernik
Nadszedł okres świąteczny! Wraz z nimi nadchodzi świąteczna muzyka, jasne dekoracje i słodki zapach piernika :-) Łatwy w przygotowaniu i pełen smaku, pokochasz ten piernik w porze podwieczorku ;-) Nie wahaj się zachować kilku plasterków do wykorzystania w pikantnych przepisach! Połącz go na przykład z foie gras jako przystawką lub użyj jako sosu do dań z drobiu. Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby przygotować nasz piernik, korzystając z naszych pisemnych wyjaśnień, zdjęć i filmów!
Składniki
Przygotowanie
Połącz przyprawy: cynamon, imbir, goździki i sól.
Wlej mleko, masło i miód do rondelka. Rozpuść wszystko razem i dobrze wymieszaj. Odstaw na bok.
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i brązowy cukier. Wmieszać mieszankę przypraw, a następnie zrobić małe zagłębienie i wlać mieszankę mleka, masła i miodu. Dobrze wymieszać.
Dodaj jajko i kandyzowaną skórkę pomarańczową i dobrze wymieszaj. Wlać masę do wysmarowanej masłem formy i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia!
Obserwacje
Jakie są kluczowe składniki do przygotowania miękkiego piernika?
Kluczowe składniki to mleko, miód, masło, mąka pszenna, proszek do pieczenia, brązowy cukier, jajko, przyprawy (cynamon, goździk, imbir) oraz kandyzowana skórka pomarańczowa.
Jak długo trwa przygotowanie miękkiego piernika?
Całkowity czas przygotowania wynosi 45 minut, w tym 15 minut na przygotowanie i 30 minut na pieczenie.
Czy mogę dodać inne przyprawy do piernika?
Tak, możesz eksperymentować z innymi przyprawami, takimi jak gałka muszkatołowa czy kardamon, aby nadać piernikowi unikalny smak.
Jakie są najlepsze sposoby na podanie miękkiego piernika?
Miękki piernik doskonale smakuje samodzielnie, ale można go również podać z foie gras jako przystawkę lub jako dodatek do dań z drobiu.
Czy miękki piernik można przechowywać?
Tak, piernik można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni, a jego smak z czasem staje się jeszcze lepszy!
Odżywianie
- Węglowodany: 63g
- Tłuszcze: 15.3g
- Tłuszcze nasycone: 9.7g
- Białka: 6.5g
- Błonnik: 2.1g
- Cukry: 38.9g
- ProPoints: 11
- SmartPoints: 19
Oceń ten przepis