Piernik staropolski ETAP II i III

vote now
Piernik staropolski ETAP II i III

ETAP II 4-5 dni przed świętami - Ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na kształt blaszki na papierze do pieczenia (ciasto ma mieć nie więcej niż 5 mm), pieczemy w 180st C. przez 15-20 min. Takk robimy z każdym kawałkiem ciasta.

POWIDŁA ŚLIWKOWE:
1 słoiczek powideł śliwkowych (410g)150 g suszonych śliwekstarta skórka z 1/2 pomarańczy1/3 łyżeczki cynamonuopcjonalnie 1 łyżka mioduWszystko łączymy razem w garnku, gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby nam nie przywarło. Powidła smażymy do czasu uzyskania gęstej konsystencji - blendujemy i od razu ciepłe powidła wykładamy na wystudzony pierwszy placek piernikowy, na niego kładziemy drugi placek i obciążamy deską do krojenia. Zostawiamy ciasto na ok 1-2 godz, aby powidła nam dobrze wystygły i stężały. (Warto jest wyrównać powidła o bokach, żeby były równe z piernikiem).

WARSTWA ORZECHOWA:
450 g mielonych orzechów włoskich300g masła/margaryny350g cukru5 łyżek kremówki2 łyżki spirytusuRozpuścić masło z cukrem i śmietanka, dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Odstawiamy na 3-4 godz do lodówki wystudzoną masę. Po tym czasie ją wyjmujemy, dodajemy 2 łyżki spirytusu i dokładnie mieszamy. Masę orzechową wykładamy na drugi blat piernikowy i przykrywamy trzecim (można warstwę orzechową delikatnie posmarować powidłami, aby mieć pewność, że warstwy się złączą). Ponownie obciążamy całość deską i odstawiamy na 2 godz. Całość zwijamy w folię spożywczą lub lnianą ściereczkę i odstawiamy na kilka dni.

ETAP III - POLEWA
100g czekolady deserowej100g śmietanki 30%1 łyżka miękkiego masłaŚmietankę zagotowujemy, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do momentu całkowitego połączenia się składników, dodajemy miękkie masło i mieszamy. Przestudzoną polewę rozprowadzamy dokładnie z każdej strony.


Smacznego ! :)

C coraz słodsze

Komentarze

Oceń ten przepis:




+