Papryka z miodem do słoików

vote now
Papryka z miodem do słoików

Pyszna papryka zamknięta w słoiku na zimę. Moje dzieci uwielbiają jej smak. Przepis mam od mojej mamy koleżanki, który wart jest polecenia.

Składniki:- około 4 kg papryki czerwonej

Zalewa:- 3 litry wody
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki soli

Ponadto- ziele angielskie - po 1 ziarenku do słoika
- liść laurowy - po małym lub po pół listka do słoika
- miód - 1 łyżka na słoik

Przygotowanie:Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w długie paski. Wkładamy do słoika, dodajemy po 1 ziarenku ziela angielskiego i 1 liściu laurowym.
Składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą zalewamy paprykę, dodajemy 1 łyżkę miodu i zakręcamy słoik. Pasteryzujemy 20 minut, na malutkim gazie i wyjmujemy. Kładziemy do góry dnem, trzymamy tak aż ostygną.

Warzywa psiankowate 2014
M moje przepisy - ania

Komentarze

Oceń ten przepis:




+