Pączki z Czekoladą
vote now
Pączki z nadzieniem czekoladowym w posypce ze słodu. Przepis znalazłam w książce Gordona Ramsay'a. Przyglądałam się mu już jakiś czas, a zbliżający Tłusty Czwartek zachęcił mnie do jego wykorzystania. Na blogu są już tradycyjne Pączki, a te z czekoladą również warto wypróbować, bo są smaczne.
Nadzienia do pączków wychodzi bardzo dużo, dlatego polecam zrobić z połowy składników. Jeśli jednak zrobicie z całości, to resztę można wstawić do lodówki, żeby stwardniało. Potem z twardej masy ukulać trufelki i obtoczyć je w cukrze pudrze, kakao czy innej posypce.
Ps. Wiem, że w Polsce trudno dostać napój Ovaltine ze słodem, którego użyłam w przepisie (niemiecka nazwa Ovomaltine). Na rynku nie ma też chyba żadnego odpowiednika, więc można pączki obtoczyć po prostu w drobnym cukrze. Jeśli jednak komuś bardzo zależy na słodzie (bo jednak nadaje innego smaku pączkom), to widziałam, że jest dostępny np na Allegro czy w różnych sklepach internetowych. Tak przy okazji dodam, że bardzo lubię ten napój ;)
Pączki z CzekoladąSkładniki:50 g drobnego cukru150 ml pełnego mleka15 g świeżych drożdży50 g niesolonego masła320 g mąki pszennejszczypta soli2 żółtkaolej; do smażenia
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i zrób wgłębienie po środku. Wlej mleko, drożdże i żółtka, wymieszaj łopatką, aby połączyć składniki. Ciasto przełóż na posypaną mąką powierzchnię i zagnieć przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Włóż do oprószonej mąką miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny.
W międzyczasie przygotuj nadzienie.
Czekoladę połam do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło. W rondelku podgrzej śmietanę i miód.
Kiedy śmietana będzie bliska zagotowania, zalej nią czekoladę. Wszystko dobrze wymieszaj, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Odstaw do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i jeszcze chwilę zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 2 cm. Ostrym nożem potnij na 12 prostokątnych poduszeczek. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut do podwojenia objętości.
W talerzu wymieszaj słód i cukier. Pączki smaż w głębokim oleju, nagrzanym do 170°C (w trakcie smażenia reguluj ogień, żeby pączki nie rumieniły się zbyt szybko).
Usmażone pączki wyjmuj na ręcznik papierowy, aby osączyły się z nadmiaru tłuszczu, a następnie obtaczaj w słodzie.
Czekoladowe nadzienie przełóż do rękawa cukierniczego z długą końcówką i nadziej nim jeszcze ciepłe pączki.
SMACZNEGO!
źródło: Malt chocolate doughnuts z książki "Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course"
Nadzienia do pączków wychodzi bardzo dużo, dlatego polecam zrobić z połowy składników. Jeśli jednak zrobicie z całości, to resztę można wstawić do lodówki, żeby stwardniało. Potem z twardej masy ukulać trufelki i obtoczyć je w cukrze pudrze, kakao czy innej posypce.
Ps. Wiem, że w Polsce trudno dostać napój Ovaltine ze słodem, którego użyłam w przepisie (niemiecka nazwa Ovomaltine). Na rynku nie ma też chyba żadnego odpowiednika, więc można pączki obtoczyć po prostu w drobnym cukrze. Jeśli jednak komuś bardzo zależy na słodzie (bo jednak nadaje innego smaku pączkom), to widziałam, że jest dostępny np na Allegro czy w różnych sklepach internetowych. Tak przy okazji dodam, że bardzo lubię ten napój ;)
Pączki z CzekoladąSkładniki:50 g drobnego cukru150 ml pełnego mleka15 g świeżych drożdży50 g niesolonego masła320 g mąki pszennejszczypta soli2 żółtkaolej; do smażenia
Posypka:
2-3 łyżki słodu jęczmiennego w proszku z dodatkiem kakao np. Ovaltine 2-3 łyżki drobnego cukru
Nadzienie Czekoladowe:
250 ml śmietany kremówki2-4 łyżki płynnego miodu; do smaku (ja dałam 4)250 g ciemnej czekolady60 g niesolonego zimnego masła
W rondelku podgrzej mleko z cukrem, aż będzie ciepłe, a cukier się rozpuści. Drożdże pokrusz do miski i zalej połową ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw. Do pozostałego w rondelku mleka, dodaj masło i podgrzej, aż się rozpuści (nie doprowadź do zagotowania). Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i zrób wgłębienie po środku. Wlej mleko, drożdże i żółtka, wymieszaj łopatką, aby połączyć składniki. Ciasto przełóż na posypaną mąką powierzchnię i zagnieć przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Włóż do oprószonej mąką miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny.
W międzyczasie przygotuj nadzienie.
Czekoladę połam do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło. W rondelku podgrzej śmietanę i miód.
Kiedy śmietana będzie bliska zagotowania, zalej nią czekoladę. Wszystko dobrze wymieszaj, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Odstaw do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i jeszcze chwilę zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 2 cm. Ostrym nożem potnij na 12 prostokątnych poduszeczek. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut do podwojenia objętości.
W talerzu wymieszaj słód i cukier. Pączki smaż w głębokim oleju, nagrzanym do 170°C (w trakcie smażenia reguluj ogień, żeby pączki nie rumieniły się zbyt szybko).
Usmażone pączki wyjmuj na ręcznik papierowy, aby osączyły się z nadmiaru tłuszczu, a następnie obtaczaj w słodzie.
Czekoladowe nadzienie przełóż do rękawa cukierniczego z długą końcówką i nadziej nim jeszcze ciepłe pączki.
SMACZNEGO!
źródło: Malt chocolate doughnuts z książki "Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course"
Nikol Od Kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!