Kurczak curry z ryżem cytrynowo-koperkowym

vote now
Kurczak curry z ryżem cytrynowo-koperkowym


Składniki:

Na kurczaka:
6 podudzi z kurczaka2 kopiaste łyżeczki curry2 kopiaste łyżeczki przyprawy do kurczaka2 łyżeczki imbiru1 łyżeczka słodkiej paprykiskórka i sok z 1/2 cytrynysól i pieprz1 łyżka klarowanego masła
Podudzia kurczaka dokładnie umyj. Umieść w dużej misce, posyp przyprawami, oprósz solą i pieprzem, zetrzyj skórkę z cytryny. Dokładnie nasmaruj mięso mieszanką przypraw i cytryny. W dużej blaszce umieść łyżkę klarowanego masła. Rozgrzej piekarnik do 200C. Ułóż udka na blaszce. Piecz do momentu aż kurczak stanie się chrupiący i złocisty (ok. 40 minut) Co jakiś czas, możesz przewracać udka na inną stronę.

Na ryż:
2 woreczki ryżu1 łyżeczka słodkiej papryki1 puszka groszku2 cebule3 ząbki czosnkunatka pietruszkinatka koperku2 cebulki dymkipłaska łyżka klarowanego masłasok i skórka z 1/2 cytrynysól i pieprz
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozpuść masło. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię, oprósz solą i pieprzem. Smaż przez około 10 minut. Dodaj do patelni ugotowany ryż. Wsyp groszek. Dodaj posiekane natki pietruszki i koperku oraz dymki. Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze ok 3 minuty. Podawaj z kurczakiem. Smacznego!




B Babeczka piecze... i gotuje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+