Petitchef PL

Kuleczki piernikowe z orzechami w czekoladzie


Kto nie lubi bajaderek? Powstają z niczego i cudownie zamieniają się w coś pysznego!
Te powstały z kawałka piernika owsianego na melasie i biszkopta kakaowego.
Dodałam garść posiekanych orzechów i masło z fistaszków. 
Trochę karnawałowo a trochę echa poświątecznego ;-) zapraszam




300 g (pokruszonej masy z ciasta)
garść posiekanych orzechów włoskich

skórka otarta z połowy pomarańczy
1 łyżka masła z fistaszków
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki gęstego kajmaku

posypka kolorowa
1 tabliczka gorzkiej czekolady + łyżeczka oleju


 


Ciasto kruszymy, łączymy z orzechami, masłem, jogurtem i kajmakiem.
Masa powinna dać się formować w kulki i nie kruszyć.
Formujemy kule wielkości orzecha włoskiego i schładzamy w lodówce szczelnie przykryte na minimum 30 minut (moje zostały w niej na noc) . Na zimnych będzie szybciej czekolada zastygała.
Czekoladę rozpuszczamy na parze z olejem. Obtaczamy nasze kulki, posypujemy posypką i gotowe.
Czekamy jeszcze aż czekolada zastygnie i gotowe do zjedzenia.



 












Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: