Krokiety ziemniaczane
vote now
Krokiety ziemniaczane - danie samodzielne lub recykling ziemniaków z poprzedniego dnia ;)
Krokiety można również dowolnie nadziewać np. pieczonym łososiem, kabanosem lub żółtym serem.
1 kg ziemniaków2 dymki ze szczypiorkiem 5 łyżek mąki pszennejbułka tartaolej rzepakowy2 jajkasezamsól i pieprz
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odsączamy i odkładamy spowrotem na palnik, zmniejszamy ogień i chwilę osuszamy. Uważamy, aby ziemniaki się nie przypaliły! Ciepłe ziemniaki dokładnie rozgniatamy tłuczkiem i zostawiamy do ostygniecia. Dymkę drobno kroimy. Dodajemy do ziemniaków wraz z jajkiem i maką. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy na gładkę, zwarta masę ( ciasto ziemniaczane nie może się kleić do rąk - ewent. dodajemy dodatkowa mąkę ). Z masy formujemy małe, podłużne krokiety. Obtaczamy w rozbełtanym jajku, bułce tartej i sezamie. Smażymy na rumiano z każdej strony, osuszamy na papierze kuchennym.
ATLAS SMAKÓW
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!