Kotleciki z białej fasoli i mięty, chrupiące
vote now
Uwielbiam połączenie białej fasoli z miętą. Na blogu możecie znaleźć już pierożki z takim nadzieniem lub pastę kanapkową. Tym razem zapraszam Was na chrupiące kotleciki, które świetnie komponują się ze świeżymi chrupkimi warzywami, gotowanymi młodymi ziemniaczkami, czy jako kotlety burgerowe. Polecam również w wersji pieczonej lub grillowanej.
Składniki: (9 kotlecików)1 szkl. drobnej białej fasoli
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szkl. świeżych liści mięty
1/2 łyżeczki kminku mielonego
sól, pieprz do smaku
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki z ciecierzycy
olej do smażenia
Fasolę namaczamy na noc, następnego dnia gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości i rozdrabniamy widelcem lub miksujemyCebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy z fasolą, odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsceZ powstałej masy formujemy dziewięć kuleczek, które spłaszczamySmażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor lub pieczemy w piekarniku (uprzednio natłuszczając je z obu stron)
Składniki: (9 kotlecików)1 szkl. drobnej białej fasoli
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szkl. świeżych liści mięty
1/2 łyżeczki kminku mielonego
sól, pieprz do smaku
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki z ciecierzycy
olej do smażenia
Fasolę namaczamy na noc, następnego dnia gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości i rozdrabniamy widelcem lub miksujemyCebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy z fasolą, odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsceZ powstałej masy formujemy dziewięć kuleczek, które spłaszczamySmażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor lub pieczemy w piekarniku (uprzednio natłuszczając je z obu stron)
MniuMniu - Kuchnia Wegańska
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!