Kostka Alpejska
vote now
To ciast ze względu na beziki, które wchodzą w skład masy, jest dosyć słodkie. Ale ja takie lubię najbardziej.
Biszkopt ciemny:9 jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:Białka ubić utrwalić cukrem, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszać z masa jajeczną.
Masa krówkowa:1 puszka masy krówkowej
20 dag masła
2 łyżki mocnej kawy
40 dag białych bezików
Wykonanie:Masło spienić, a następnie po woli dodawać masę krówkową. Na końcu dodać rozpuszczoną kawę.
Masa śmietanowa:800 ml. śmietany kremówki
2 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
Wykonanie:Śmietanę ubić z cukrem, gdy ubita dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklanki wody.
Dodatkowo:1 słoik powideł śliwkowych lub dżemu kwaskowego
Przełożenie ciasta:Biszkopt
powidło śliwkowe
masa krówkowa
beziki
masa śmietanowa
biszkopt
Biszkopt ciemny:9 jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:Białka ubić utrwalić cukrem, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszać z masa jajeczną.
Masa krówkowa:1 puszka masy krówkowej
20 dag masła
2 łyżki mocnej kawy
40 dag białych bezików
Wykonanie:Masło spienić, a następnie po woli dodawać masę krówkową. Na końcu dodać rozpuszczoną kawę.
Masa śmietanowa:800 ml. śmietany kremówki
2 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
Wykonanie:Śmietanę ubić z cukrem, gdy ubita dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklanki wody.
Dodatkowo:1 słoik powideł śliwkowych lub dżemu kwaskowego
Przełożenie ciasta:Biszkopt
powidło śliwkowe
masa krówkowa
beziki
masa śmietanowa
biszkopt
Sprawdzone Przepisy Misiaczka
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!