Drożdżówki z makiem

vote now
Drożdżówki z makiem


Mięciutkie bułeczki z makowym nadzieniem, najlepsze jeszcze ciepłe, mają jedną nieprzyjemną wadę - szybko znikają :) Dobre w podróż czy na piknik jeśli nie pada:)
Na bazie przepisu na bułeczki z masłem orzechowym o nieco innym kształcie.
Delikatne ciasto na maślance, bez jajek.
Może nadzienie trochę jesienne w nastroju, ale zimno i pada to i wypieki "jesienne" ;-)


500 g mąki
25 g drodżdży świeżych
50 ml mleka
80 cukru pudru
1 łyżeczka soli
75 g masła roztopionego
1 szklanka maślanki
płaska łyżeczka mielonej wanilii
ok. 200g masy makowej z bakaliami (użyłam z puszki)
1 jajko rozkłócone do posmarowania
Przygotowujemy zaczyn drozdżowy z ciepłego mleka, drożdży, połowy cukru, łyżki mąki.
Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę przesiewamy z solą do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy i maślankę i lekko ciepłe masło.
Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośniecia przykryte ściereczką.
Po wyrośnieciu wałkujemy na prostokąt 50x30 cm, smarujemy ciasto i delikatnie zwijamy roladę.
Rulon tniemy w poprzek na paski gr. 3 cm, dociskamy na środku tępą stroną noża prawie do końca (tak by nie przeciąć ciasta!).


Układamy bułki na blasze na papierze obsypanym mąką, smarujemy jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach ok. 10-15 minut do zezłocenia.



źródło przepisu na ciasto bazowe

W drodze na wakacje


Z zufikowo

Komentarze

Oceń ten przepis:




+