Domowa wędlina- schab gotowany
vote now
Bardzo chuda ! domowa wędlinka super sprawdza się nie tylko na kanapki ale również w galarecie czy też na ciepło, wystarczy tylko zrobić sosik np. chrzanowy. Super sprawa polecam.
Składniki:1 - 1,30 kg schabu
5 łyżeczek soli peklowej
6 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
10 ziarenek pieprzu
4 ząbki czosnku
1 litr wody
Przygotowanie:
W litrze wody zagotować przyprawy ziele, pieprz i liść laurowy, wystudzić. Mięso umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi, włożyć do szklanego lub glinianego naczynia i zalać zimną zalewą, dodać ząbki obranego czosnku, wstawić do lodówki na 5 dni pamiętając o codziennym obracaniu mięsa.
Po 5 dniach mięso wyciągamy z zalewy znowu osuszamy i wkładamy do nagrzanej do 80 stopni C wody. Schab sparzamy przez 1,5 godziny w tej samej temperaturze, nie gotujemy. Sparzony schab schładzamy i gotowe.
MOJE GOTOWANIE
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!