"Budyń domowy"

vote now
Budyń domowy

Budyń domowy
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 23 sierpnia 2014 r. Po raz pierwszy zrobiłam swój własny domowy budyń. Tak by się nie stało, gdyby w lodówce nie nagromadziła się spora ilość żółtek, a to jest świetny sposób na ich spożytkowanie. Zabawne, bo do tej pory wydawało mi się, że jeśli budyń to tylko ten z torebki ze sklepowej półki. Nie miałam pojęcia, że tak prosto można go przygotować w domu. Potrzebne są składniki, które zawsze mamy pod ręką - mąka
ziemniaczana, cukier waniliowy, żółtka, mleko - wszystko w temperaturze pokojowej doprowadzamy do wrzenia i mieszamy. Budyń gotowy. Jeśli zawartość dobrze i dokładnie wymieszamy osiągniemy zamierzony cel. Budyń podałam z solonym sosem karmelowym też domowej roboty, było pysznie. Jego aksamitna konsystencja, żółta barwa i zdumiewający zdrowy smak, przerósł moje najśmielsze marzenia. Od tej pory torebki poszły w zapomnienie na zawsze. Robi się go bardzo szybko, prawie tak szybko jak z torebki. Ten budyń polecam każdemu, jako słodki deser na miły podwieczorek. Myślę, że idealnie się sprawdzi na nadchodzące jesienne chłody i permanentną szarość - życzę smacznego :-) Budyń domowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 sierpnia. Rewelacyjny budyń domowy! Moja lista składników to jedynie podstawowa mieszanka budyniowa, będąca bazą do tworzenia aromatycznych wariacji. Teraz możemy eksperymentować ze smakami, dodać wszystko, co lubimy - wanilię, kakao, świeże owoce, owoce w syropie, ulubioną konfiturę, czy dżem, polewę czekoladową, adwokat, bitą śmietanę, bakalie, czekoladę i stworzyć deser na miarę naszych oczekiwań. Bardzo zachęcam do tworzenia własnych kombinacji budyniowych - życzę smacznego :-)
Oceny: 4,8
Czas przygotowania: 5 min Czas gotowania: 15 min Łączny czas: 20 min
Liczba porcji: 3
Rozmiar porcji: 1 pucharek




Składniki:
Inspirację znalazłam tutaj:-)
mąka ziemniaczana (można użyć mąki kukurydzianej): 1/4 szklanki cukier: 1/3 szklanki domowy cukier waniliowy: 1 łyżka żółtka: 5 mleko: 500 ml Przygotowanie:
do rondelka z grubym dnem dodaję mąkę ziemniaczaną, cukier, domowy cukier waniliowy i żółtka, wszystko mieszam dodaję stopniowo mleko cały czas mieszając rondelek stawiam na ogniu i mieszając podgrzewam, aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa cały czas podgrzewam, aż masa będzie gęstym budyniem na koniec doprowadzam do zagotowania podczas podgrzewania mieszam budyń trzepaczką, pod koniec miksuję mikserem tak, aby nie zrobiły się grudki odstawiam z ognia i wykładam do miseczek można podawać z ulubionymi dodatkami, tym razem podałam z solonym sosem karmelowym, ale bardzo polecam z wiśniami i sokiem wiśniowym - bajka :-)


polecam budyń również z wisienkami :-)


Smacznego:-)
Tagi: domowy cukier waniliowy, mąka ziemniaczana, żółtka, mleko;

M Moje Gotowanie

Komentarze

Oceń ten przepis:




+