Babeczki waniliowe z borówkami i białą czekoladą
vote now
Dziś zapraszam na pierwszą w tym roku propozycję wypieku z borówkami. Moim zdaniem jedne z najlepszych babeczek jakie upiekłam. Przepis autorstwa Marthy Stewart z kilkoma modyfikacjami. Zachęcam do skosztowania.
Babeczki waniliowe z borówkami i białą czekoladą
Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki1/4 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli120 g miękkiego masła2/3 szklanki cukru2 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii3/4 szklanki kwaśnej śmietany1,5 szklanki borówek100 g białej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Mąkę przesiewamy.
W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche oprócz cukru (mąkę, proszek, sodę, sól).
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka oraz wanilię. Ucieramy do połączenia się składników.
Mikser przestawiamy na jak najniższe obroty i do masy maślano-jajecznej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę.
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki. Do ciasta dodajemy borówki oraz czekoladę.
Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 4/5 wysokości.
Pieczemy około 20-25 minut.
Mania Gotowania
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!