Angielskie ciasto imbirowe (bez mleka i masła)

vote now
Angielskie ciasto imbirowe (bez mleka i masła)

Korzenne zapachy i smaki w grudniowej kuchni to coś co uwielbiam.
Podczas wertowania książek w poszukiwaniu czegoś ciekawego, wpadło mi w oko to ciasto.
Wygląda bardzo niepozornie, jest mocno korzenne (dominuje imbir), o pięknym złotym kolorze i smakuje całkiem jak piernik.
Mięciutkie, wilgotne i delikatne. Bardzo polecam.

W przepisie pozmieniałam wiele rzeczy, sposób wykonania również, więc nie mogę powiedzieć że przepis wzięty z..., ale zainspirowała mnie "Kuchnia brytyjska - podróże kulinarne" i przepis na Ciasto imbirowe.
Podaję swoją wersję bez mleka i masła.

2 szklanki mąki (częściowo razowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
180 g cukru trzcinowego
3/4 szklanki oleju
2 jajka
1/2 szklanki syropu cukrowego ( z agawy, klonowy, daktylowy)
1 szklankę maślanki zastąpiłam:
4 łyżkami domowych powideł śliwkowych ze skórką
1/2 szklanki mocnego naparu z herbaty
Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego
roztopione razem w kąpieli wodnej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, soda, solą i przyprawami.
W drugim naczyniu miksujemy jajka z cukrem na puszystą jasną masę, dodajemy powidła i dalej miksujemy.
Następnie wlewamy małą strużką olej cały czas miksując. Potem napar herbaty i syrop cukrowy i krótko miksujemy.
Na koniec wsypujemy mąkę i miksujemy krótko do połączenia składników.
Wykładamy masę do formy o boku 23 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
Pieczemy w średnio rozgrzanym piekarniku -175 stopni, do suchego patyczka, ok. 45 minut.
Studzimy w formie. Ostudzone polewamy polewą.


Z zufikowo

Komentarze

Oceń ten przepis:




+