Petitchef PL

Adwokat bez Pieczenia

Ciasto bez pieczenia z przepyszną masą adwokatową. Z pewnością spodoba się osobom, które za zabawami z piekarnikiem nie przepadają. Cała sztuka polega na przyrządzeniu adwokatowej masy.


SKŁADNIKI:


700 ml mleka3/4 szklanki cukru kryształ2 łyżki cukru waniliowego3 łyżki mąki pszennej5 łyżek mąki ziemniaczanej3 żółtka250 g masła miękkiego180 ml adwokata500-600 g herbatników kakaowych2 kostki gorzkiej czekolady
WYKONANIE:
400 ml mleka zagotować z cukrem kryształ.Żółtka zmiksować w blenderze z cukrem waniliowym. Następnie dodać mleko, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wszystko razem zmiksować na gładką masę.Mieszankę jajeczną wlać na gotujące się mleko cały czas szybko mieszając. Powstały budyń przykryć i odstawić do wystudzenia.Masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce wystudzonego budyniu cały czas miksując.Na koniec wlać powoli adwokat i połączyć z masą na wolnych obrotach. Odłożyć 5 czubatych łyżek masy. Pozostałość podzielić na 3 części. Blaszkę o wymiarach 20x25cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.Ułożyć pierwszą warstwę herbatników, 1/3 masy, herbatniki, 1/3 masy, herbatniki, 1/3 masy i herbatniki. Na koniec odłożone uprzednio 5 łyżek masy cieniutko rozsmarować.Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypać startą czekoladą lub kakao.
SMACZNEGO :)
ciastomlekocukiercukier waniliowymąkamąka ziemniaczanajajkamasłoadwokatherbatnikiczekolada
Ciacho na widelcu








Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: