Tort z naleśników biszkoptowych

vote now
Tort z naleśników biszkoptowych

Moja Kinia zrobiła taki tort na Dzień Taty.
Ciasto na naleśniki "zgapiła" z "Kuchni i Kropki" nr. 24, reszta to nasza wspólna inwencja.

Składniki na naleśniki:
250 g mąki4 jajka (osobno żółtka, osobno białka)1 szklanka mleka1 szklanka jogurtu naturalnegopół łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliolej do smażeniaSkładniki pozostałe:
200 g śmietany kremówki 30%1 fix do śmietany1/2 szklanki cukru pudrusłoiczek kwaśnego dżemu (dałam agrestowy)truskawkiMleko i jogurt miksujemy z żółtkami. Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy mąkę stopniowo do mleka, cały czas miksując. Odstawiamy na 30 minut.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy.
Patelnię smarujemy olejem. Wylewamy porcję ciasta. Smażymy z dwóch stron. Z tej porcji ciasta wyszło mi 7 naleśników.

Naleśniki odstawiamy do ostudzenia.

Schłodzoną śmietanę miksujemy z cukrem pudrem zmieszanym z fixem.

Układamy w następujący sposób:
naleśnikśmietananaleśnikdżemnaleśnikśmietananaleśnikdżemnaleśnikśmietananaleśnikdżemnaleśnikśmietanatruskawkiWstawiamy do lodówki do stężenia.

Smacznego


E Edytka w kuchni

Komentarze

Oceń ten przepis:




+