Tort chałwowy
vote now
Delikatny, kuszący i rozpływający się w ustach tort o nieziemskim połączeniu smaków chałwy i białej czekolady. Charakterku dodaje mu poncz z whisky, którym nasączony jest czekoladowy biszkopt. Oczywiście można go również zrobić w wersji bezalkoholowej, co absolutnie nie odbiera mu uroku i co najważniejsze smaku. Tort jest bardzo efektowny i nie wymaga dużo pracy, więc nadaje się nawet dla tych najbardziej zabieganych. To jeden z najlepszych tortów jakie miałam okazję zrobić i spróbować.
Składniki Biszkopt:3 jaja90 g cukru30 g mąki ziemniaczanej40 g mąki pszennej30 g kakaopłaska łyżeczka proszku do pieczeniaPoncz:80 ml wody60 g cukrucukier waniliowykieliszek whiskyKrem z białej czekolady:4 żółtka60 g cukrucukier waniliowy150 ml mleka 3,2%3 tabliczki białej czekolady450 ml śmietanki UHT 30%Dodatkowo:200 g chałwy2 opakowania kocich języczkówSposób przygotowania:Biszkopt:Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodając stopniowo resztę cukru, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.Do żółtek dodajemy dwie łyżki piany i delikatnie mieszamy, aby je spulchnić. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy stopniowo pianę z białek bardzo delikatnie mieszając.Pieczemy 20-25 min w temp. 175°C w tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do ostygnięcia.Poncz:Wodę z cukrem i cukrem waniliowym zagotowujemy i gotujemy ok. 30 sekund. Odstawiamy do ostudzenia. Do zimnego syropu dodajemy kieliszek whisky, mieszamy.Krem z białej czekolady:Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.Mleko zagotowujemy, a następnie powoli wlewamy do ubitych żółtek.Masę żółtkowo-mleczną przelewamy do garnuszka i stawiamy na wolnym ogniu (nie dopuszczamy do zagotowania). Bardzo energicznymi ruchami podbijamy masę za pomocą trzepaczki. Masa powinna zrobić się bardzo puszysta. Ubitą masę przelewamy do czystej miski.Do ciepłego kremu dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Jeśli czekolada nie chce się rozpuścić, podgrzewamy masę w kąpieli wodnej.Śmietankę 30% ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy do kremu. Bardzo delikatnie mieszamy.Przygotowanie:Biszkopt kroimy na pół na dwa blaty. Dolny blat wkładamy do formy i nasączamy połową ponczu. Na biszkopt wylewamy połowę kremu z białej czekolady i posypujemy połową pokruszonej chałwy. Przykrywamy drugim blatem biszkopta i ponownie nasączamy. Wylewamy połowę z pozostałej części kremu, posypujemy pozostałą chałwą i zalewamy resztą kremu, wierzch wyrównujemy.Tort wstawiamy na ok. 15 minut do zamrażarki, a następnie na kilka godzin do lodówki.Po wyjęciu tortu z formy wierzch ciasta posypujemy kakao, a brzegi dekorujemy dookoła kocimi języczkami.Smacznego!
teczka kucharska
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!