Sernik na zimno z owocami tropikalnymi i galaretką

vote now
Sernik na zimno z owocami tropikalnymi i galaretką

Lato w pełni i upał za oknem. Ja jeszcze rozleniwiona po urlopie i jakoś tak do piekarnika jeszcze mi daleko.... ale coś słodkiego do kawki by się przydało.... Idealnym rozwiązaniem jest więc sernik na zimno. Z dodatkiem śmietany jeszcze bardziej kremowy i delikatny. Korzystać możecie z każdych owoców - najlepiej tych sezonowych. U mnie była do wykorzystania puszka owoców tropikalnych, resztka arbuza i kilka śliwek i tak też postanowiłam je spożytkować. Wyszło pysznie więc polecam :)

Składniki na spód:150g ciasteczek owsianych kakaowych50g masłaCiasteczka zmiksować z masłem na gładko. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić dno tortownicy wstawić na 30 minut do lodówki.

Składniki na masę serową:500g sera białego zmiksowanego200g śmietany kremówki 30%200g śmietany 12-18%4-5 łyżek cukru pudru1,5 łyżeczki cukru waniliowego4,5 łyżeczek żelatyny8 łyżeczek wodyŻelatynę namoczyć w wodzie i odstawić do napęcznienie na 10 minut.
Kremówkę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy. Dodać ser biały zmiksowany oraz śmietanę. Całość zmiksować. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej lub na chwilkę wstawić do mikrofalówki. Dodać do niej odrobinę masy serowej i wymieszać, a następnie całość dodać do sera. Zmiksować. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód i wyrównać. Wstawić do lodówki

ponadto:450g mieszanki owoców tropikalnychkilka śliwekkawałek arbuza* (*lub w sumie ok. 600g dowolnych owoców sezonowych)2 galaretki agrestowe800ml wrzątku Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku i wymieszać. Owoce odcedzić i wymieszać z wypestkowanymi śliwkami i arbuzem pokrojonym w kostkę. Owoce wyłożyć na zastygniętą masę serową.
Wstawić ponownie do lodówki celem zastygnięcia.
Na wierzch wylać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego :)




M moje pasje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+