Petitchef PL

Sernik dyniowy z lekkim kremem cytrynowym


      Schyłek lata, a więc i pierwsze dynie... Cudownie pomarańczowe, rozgrzewające i treściwe. Walcząc jednak o ostatnie wakacyjne promienie do sernika dorzuciłam też orzeźwiający krem cytrynowy, który idealnie łączy smaki dwóch pór roku. 

Sernik:
500 g twarogu
3 jajka
kubek puree dyniowego
kubek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Spód:
220 g herbatników
pół kostki rozpuszczonego masła
kilka łyżek mleka

Krem:
2 opakowania serka do smarowania
cytryna
3 łyżki cukru pudru

     Dynię odpestkowujemy, obieramy i kroimy na centymetrowe paski. Pieczemy przez 45 minut - godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po przestudzeniu miksujemy na gładkie puree.

     Herbatniki kruszymy na mniejsze części i miksujemy z masłem. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę mleka. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy.

      Twaróg, puree z dyni, cukier i mąkę miksujemy na gładką masę, jajka rozbełtujemy w oddzielnej misce. Całość łączymy ze sobą i przelewamy na spód ciasta. Pieczemy przez godzinę w 150 stopniach, studzimy.

      Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok z połowy owocu. Mieszamy z serkami i cukrem, przekładamy na wierzch sernika i schładzamy kilka godzin w lodówce.





     Jako że okazja niebłaha - chciałabym Wam podziękować, że jesteście :) Taka "okrągła" liczba fanów na fejsie cieszy oko, hyhy.


     Czy ktoś czytał już nową książkę na temat Taty Kazika? Bardzo jestem ciekawa wrażeń, a sama muszę dokończyć jeszcze dwie inne, więc nieprędko się za nią zabiorę.









Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: